Otok Virje u Općini Cestica dobilo je kompletno renoviranu zgradu Društvenog doma. Rekonstrukcijom, vrijednom gotovo 700.000 kuna, koje su zajednički financirali LAG Sjeverozapad (252.000 kuna) i Općina Cestica, zamijenjena je stolarija i krovište , a zgrada Društvenog doma danas ima i termo fasadu.

Općina Cestica zgradu je za rekonstrukciju prijavila na Natječaj koji je raspisao LAG Sjeverozapad, a namijenjen za ulaganje u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo. Natječaj je uključivao i domenu slobodnog vremena i kulturnih aktivnosti te s tim povezanu infrastrukturu.

- Za ovaj naš, ruralni kraj Varaždinske županije, LAG Sjeverozapad od velike je pomoći. Osnovan je kako bi nam pomogao u razvoju, a kojim bismo ujedno zadovoljili preduvjete za korištenje europskog novca. Na taj se način istovremeno čuva kulturna i prirodna ljepota kraja, ali se i otvaraju radna mjesta – rekao je načelnik Općine Cestica, Mirko Korotaj. 

Od 2011. godine, kad je LAG osnovan, raspisana su tri natječaja iz Programa ruralnog razvoja 2014.- 2020., a u kojima su svima sudjelovali i Cestičani.
Natječajem za razvoj malih poljoprivrednih gospodarstava potporu je dobilo pet OPG-ova s područja Općine Cestica. Kroz taj su natječaj ukupno realizirana 23 projekta, na raspolaganju je bilo 2,5 milijuna kuna, a dodjeljivalo se 15.000 eura po gospodarstvu.

Većina, 90 posto tog je novca stiglo iz Europske unije, a ostatak su nacionalna sredstva.
Danas je u tijeku Natječaj za modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, namijenjen većim poljoprivrednim proizvođačima. Osiguran je iznos od 650 tisuća kuna. Načelnik Korotaj vjeruje da će dio tog novca završiti u rukama cestičkih poljoprivrednika. - Vrijedni su to ljudi, koji zaslužuju svaku pomoć. Sigurno će ju znati iskoristiti na najbolji način, a razvojem svakog gospodarstva s područja općine, razvija se i općina sama – zaključuje načelnik Korotaj. 

Komentari

12.05.2020. 13:54h Zadnja izmjena: 12.05.2020. 22:27