Završena obnova pročelja Franjevačke crkve vrijedna 200 000 kn

Objavljeno: 04.12.2013. 14:10

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Andrej Svoger

Na Franjevačkom trgu u Varaždinu danas je održana konferencija za novinare povodom završetka radova na obnovi pročelja i fasade Franjevačke crkve.

Radovi na uređenju južnog pročelja ove crkve stajali su oko 200 000 kuna, a od toga 100 000 dalo je Ministarstvo kulture, 65 000 Grad Varaždin, a oko 25 000 Franjevački samostan.

- Ovo je korak naprijed u uređenju ovog važnog franjevačkog kompleksa. Radi se već jako dugo. Već u ratnim godinama krenuli su prvi snimci i krenula obnova. Kroz desetljeća mnogo je toga napravljeno; statička sanacija, pročelje, novi prozori i drugo. Obnova vanjskih pročelja jedan je od naših zadnjih napora. Ove godine uspjeli smo napraviti južno pročelje. Udružili smo novac i uspjeli nešto napraviti. Ova je crkva za sve nas iznimno vrijedna. Sve se radilo prirodnim materijalima - obnovljeni su kameni na vrhu, fasada, a donji sloj je otporan na vlagu i smrzavanje. Obnovljen je i sunčani sat. Ostali su nam još radovi na uređenju unutrašnjosti, a veliki dio je već i tamo napravljen - objasnio je Željko Trstenjak iz Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture.

Gvardijan Franjevačkog samostana u Varaždinu fra Lucije Jagec rekao je da mu je drago što je je uređenjem crkve Varaždin dobio još ljepšu sliku grada.

- Sve je uređeno zajedničkim naporom. Ova je crkva vrlo vrijedna. Franjevci su u Varaždinu starosjedioci, već smo ovdje više od 750 godina kada nas je pozvao Bela IV. Gradnja ove Franjevačke crkve počela je 1650. godine. Naša franjevačka knjižnica je najbolja knjižnica po sadržaju na čitavom sjeveru Hrvatske - istaknuo je fra Jagec.

Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš rekao je da se obnova fasade dobar primjer zajedničke suradnje.

- Već duže vrijeme s fra Jagecom pokušavamo riješiti problem prostora za njihovu knjižnicu gdje se trenutno nalazi dio državnog arhiva. Vjerujem da ćemo i to uspjeti riješiti. Da blago koje imaju Franjevci možemo pokazati. Ovo je dio nastojanja da fasade u centru grada uredimo kako to Varaždin zaslužuje - rekao je Habuš.

Komentari