U ivanečkoj župnoj crkvi sv. Marije Magdalene završila je prva faza konzervatorsko-restauratorskih radova na obnovi baroknih oslika na tzv. pojasnici, uskom luku između zida i svoda, te na obnovi vrijednih baroknih fresaka na južnom crkvenom zidu, s desne strane nakon ulaza u crkvu.

Radovi su obuhvatili odstranjivanje starog, šablonskog preslika i otvaranje originalnih freski, čišćenje i pranje slika, sanaciju pukotina i dr.

- Ispod starog sloja otvorile su nam se vrijedne freske iz druge polovice 18. stoljeća s motivima tzv. rocailla, vegetabilnih oblika tipičnih za rokoko. Majstori su nepoznati, ali sa sigurnošću ih možemo povezati sa slikarskom školom najpoznatijeg freskoslikara pavlinskoga doba Ivana Rangera. Nakon obnove, ovaj će zid biti sličan onome sa suprotne, južne strane, na kome je obnova fresaka dovršena prošle godine, a koji su umjetnici jednako ukrasili - sa po jednim anđelom s lijeve i desne strane te sa stiliziranim vazama s nekoliko vrsta crvenog, bijelog i plavog cvijeća, izjavio je samostalni konzervator Branko Kladarin, koji freske u ivanečkoj crkvi sustavno obnavlja još od 2002. godine.

Po riječima ivanečkog župnika vlč. Kristijana Stojka, radove u ovoj fazi financiralo je Ministarstvo kulture, a njihov dovršetak planira se ove ili najkasnije, naredne godine, nakon što se za radove osiguraju dodatna sredstva iz drugih izvora.

Dovršetku će pripomoći i novčana potpora župi koja je osigurana u proračunu Grada Ivanca za 2020. godinu.

Obnovom južnog zida, u ivanečkoj crkvi završit će gotovo svi tzv. veliki radovi, kojima je tijekom niza proteklih godina omogućeno da ispod sloja žbuke i bezvrijednih šablonskih slikarija svjetlo dana ponovno ugledaju prekrasne vrijedne freske zahvaljujući kojima je ivanečka crkva ponovno bljesnula baroknim sjajem.

Ključne riječi: Grad Ivanec,

Komentari

13.08.2020. 18:13h Zadnja izmjena: 13.08.2020. 18:16