zahtjevna istraživanja

Završila ovogodišnja istraživanja na topličkom arheološkom lokalitetu

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 26.10.2022. 11:27

Zadnja izmjena: 26.10.2022. 11:28

Tijekom rujna i listopada ove godine provedeni su planirani radovi na arheološkom lokalitetu u Varaždinskim Toplicama prema programu kojeg je odobrilo Ministarstvo kulture i medija.

U ovoj godini nastavljeni su radovi na prostoru rimskog svetišta te zidovima i opločenju oko termalnog izvora. Kako je naglašeno, budući da se radi o vrlo specifičnoj situaciji, odnosno prostoru u kojem neprestano izvire termalna voda na svim zonama zahvata najprije je uspostavljena drenaža, kako bi se spriječio štetni učinak termalne i oborinske vode.

Radovi na opločenju provedeni su na prostoru južno od termalnog izvora, budući da su prije istraživanja tog prostora kameni blokovi opločenja pomaknuti kako bi se moglo provesti iskopavanje dubljih slojeva.

Nakon što je 2017. godine na cijelom tom prostoru učvršćen teren pomoću hrastovih greda i gline jednako kao i u rimsko doba, narednih je godina uspostavljena drenaža cijelog prostora i dovršeni su konzervatorsko-restauratorski radovi na pojedinim kamenim pločama, a potom se pristupilo njihovom polaganju u sloj šljunka.

Ovogodišnji radovi na sanaciji zidova provedeni su u zapadnom dijelu svetišta, pa su tako dovršeni radovi na potpornom zidu zapadne padine i rimskom kanalu kojim je oborinska voda skupljena iza hramova odvođena u kanalizaciju, a tijekom listopada provedeni su redoviti radovi na održavanju lokaliteta.

U natkriveni prostor zapadno od bazilike gdje je od 2020. godine izloženo više izuzetno značajnih natpisa i reljefa pronađenih u istraživanjima izvorišnog bazena 2011. i 2012. godine postavljena su i dva nova spomenika.

Značaj lokaliteta i u europskim okvirima ponovno je potvrđen velikim interesom vodećih stručnjaka antičke arheologije, sudionika međunarodne konferencije održane od 20. do 22. listopada u Pokrajinskom muzeju u Celju na kojoj je Dora Kušan Špalj, voditeljica radova na lokalitetu u Varaždinskim Toplicama održala vrlo zapaženo predavanje o rezultatima istraživanja i prezentaciji nalazišta.

Komentari