Općina Sračinec

Foto - Završio je program Dana Miholja u Sračincu, evo kako je bilo

Objavljeno: 02.10.2023. 10:44

Zadnja izmjena: 02.10.2023. 10:44

Proteklih je osam dana općina Sračinec živjela u ritmu Dana Miholja, tradicionalne proslave blagdana sv. Mihaela Arkanđela, nebeskog zaštitnika župe i općine, koji se slavi 29. rujna. Iza žitelja općine i njihovih mnogobrojnih gostiju prebogat je program, koji je kulminirao proteklog vikenda.

U petak, na sam Dan Općine, održana je Sveta misa u župnoj crkvi, a kroz dan nisu održane druge manifestacije. U večernjim satima nastupili su slavonski rokeri Opća opasnost i podigli atmosferu za ono što je dolazilo u subotu i nedjelju.

Subota - red sporta, red kulture

U subotu ujutro na nogometnim terenima NK Sračinec održan je nogometni turnir "Limač", a igrali su mlađi uzrasti U7, U9, U11 i U13. 

Mir kasnog popodneva narušile su kubure Udruge kuburaša Maruševec, koje su plotunom označile početak defilea folklornih društava kroz Sračinec, od škole do parka Velika graba. Sudjelovale su skupine Varaždinskih mažoretkinja, zaprege i konjanici udruge Konj moj prijatelj, folkloraši KUD-a Benedikt iz Svibovca Podravskog, a posebnu pažnju privukla je velika grupa naših Hrvata iz Mađarske, iz Hrvatskog Židana, mjesta partnera Općine Sračinec.

U parku Velika graba svoj su program izvele mažoretkinje, Vokalni sastav „Acapella“ KUD –a „Zavičaj“, Sračinec, KUD Benedikt iz Svibovca Podravskog te nekoliko folklornih grupa iz Hrvatskog Židana. 

- Hvala svima koji su nas danas ovako počastili svojim vještinama, svojim talentom i očuvanom tradicijom. Drago mi je da smo se opet mogli okupiti u ovom našem lijepom parku, koji je izgrađen i za ovu namjenu, da se okupimo i družimo. Posebno veliko hvala našim dragim prijateljima iz Mađarske, iz Hrvatskog Židana, koji su nas ponovno posjetili, ovaj put u najbrojnijem sastavu - naglasio je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Dan je završio pod šatorom gdje su nastupili Hanka Paldum i Duško Kuliš.

Nedjelja - utrka i Plac na Gmajni

Ove godine je po prvi put održana atletska utrka Srakarsko - svibovečki cener. Osim cenera, utrke na 10 kilometra, zainteresirani su rekreativci mogli trčati kraću utrku od 3.3 kilometra, a djeca utrke od 100, 200, 400 i 600 metara. Na utrkama za odrasle nastupilo je ukupno 155 trkačica i trkača. Na glavnoj utrci nastupio je i predsjednik Općinskog vijeća Krunoslav Lukačić, koji se redovito rekreira trčanjem.

Na prostoru ispred Doma kulture, odvijao se program Placa na Gmajni. Tradicionalna je ovo manifestacija koju organizira Udruga žena Preslica iz Sračinca. Već dan radnije počela je priprema Srakarskog gulaša, delicije koju pripremaju brojni kuhari iz općine Sračinec, pod vodstvom zlatnih kuhara Anđelka Levanića i Damira Crleni. Prezentirano je i zaštićeno jelo Sračinca "Zdigani krumpirovi štrukli s koščicama od tikve", koje su pripremile žene udruge Preslice. Štrukle se moglo degustirati, baš kao i Srakarski gulaš.

Komentari