sedam dana za djecu

FOTO: Završio Kliker festival - djeca uživala u 15 različitih programa!

Objavljeno: 30.10.2016. 17:13

Zadnja izmjena: 30.10.2016. 17:23

Izvedbom predstave 'Črčke' na Velikoj sceni varaždinskog HNK i postavljanjem instalacije 'Šuma od papira pleše' u Podrumskoj sceni 'Zvoninimir Rogoz' završio je prvi Kliker festival - festival plesa, pokreta i igra za djecu i mlade.

'Črčke' su vizualno atraktivna predstava nastala u slovensko-finsko- hrvatskoj koprodukciji, namijenjena već onima najmlađima, do predškolske dobi. Posebna zanimljivost te predstave je da se ona vizualno temelji na originalnim crtežima na kojima su djeca crtala sama sebe.

U sedam dana djeca i mladi imali su prilike vidjeti niz predstava, sudjelovati u brojnim radionicama, prisustvovati izložbama, razgledati instalacije, pogledati filmove...

Najveći dio programa održan je u prostoru HNK u Varaždinu. Tamo su u četvrtak, 27. listopada, na scenu izašli članovi austrijskog Foxfire Theatera, izvevši predstavu 'Boys Awakening', a petak je pripao najmlađima, za koje je u 10 ujutro i u 17 sati izvedena predstava 'Ritam tam' Studija za suvremeni ples.

U subotu je Kliker festival imao jednu od svoje tri premijere. 'Svijet igara' autorice Larise Navojec, u produkciji Plesnog centra Tala i umjetničke organizacije VRUM, interaktivna je igra koja je djecu uvela u magičan kreativni svijet koje nudi suvremena tehnologija.

Jedna od predstava, 'Minimi', čiju produkciju potpisuju VRUM, Dječje kazalište Dubrava i Prostor plus, izvedena je pred ispunjenim Kulturnim centrom 'Novi Marof'. Na istom je mjestu u subotu održan i stručni seminar Tamare Curić 'Vježbenica za ples i pokret'.

Istovremeno s izvedbama održavane su i razne radionice. Posebno je zanimljiva bila radionica 'Šuma od papira pleše' koju je vodio Leo Vukelić, tijekom koje su i mali i veliki zajedno kreativno iskoristili stari papir i kartonsku ambalažu napravivši instalaciju koja je postala pravo dječje igralište od kartona.

Mališani su također cijeloga tjedna mogli uživati u 'Muzeju plesa', čiji su autori Kliment Poposki, Elena Risteska, Viktorija Iloska

Kliker festiva bilježila su djeca polaznici novinarske radionice pod nazivom 'Klikofonija'. Učili su o raznim novinarskim formama, kritički gledali predstave, razgovarali s izvođačima te naposljetku snimili svoju vlastitu radijsku emisiju!

Umjetnička organizacija VRUM i platforma Kliker, na čelu su umjetničkom ravnateljicom festivala Sanjom Tropp - već najavljuju novo izdanje festivala. Poznat je i datum - od 9 do 15. listopada 2017. godine!

Komentari