Rimljani u varaždinskim toplicama

Završnim radovima na postavljanju rimskog tabora počinje Aquafest 2016.

Objavljeno: 02.06.2016. 12:07

Zadnja izmjena: 02.06.2016. 12:17

Foto: Sonja Ognjenović

Završne pripreme za ovogodišnji Aquafest su u punom jeku. Do subote, Rimljani će "zauzeti" Varaždinske Toplice i probuditi povijest grada koji leži na termalnim vrelima, a čija se kultura zasniva na bogatom nalazištu iz rimskih vremena.

-Za grad je to turistička ponuda. Ove godine traje tri dana, zato jer želimo privući što više turista i posjetitelja. Zajedno s turističkim agencijama ove smo godine organizirali posjet djece iz zagrebačkih dječjih vrtića, jer znamo da, ako djeca dođu, u subotu će dovesti i svoje roditelje. To je manifestacija koja treba prerati i nešto kao što je koprivnički Renesansni festival ili recimo Špancirfest.- objasnila je Goranka Štefanić, gradonačelnica Varaždinskih Toplica

Upravo sad traju završni radovi u postavljanju rimskog tabora, a održava se i sajam tradicijskih proizvoda i zanata. Večer je rezervirana za druženje pod bakljama. Život rimskog tabora probudit će se drugi dan festivala, kad će se održati i 48. utrka grada Varaždinske Toplice. U kino dvorani posjetitelji će moći naučiti o novim arheološkim nalazima iz Varaždinskih Toplica. Navečer će se "odigrati" prinašanje žrtve božicama Diani i Luni. 

Subota je najvažniji dan ovogodišnjeg Aquafesta, kad će se održati rimska povorka gradom. Manifestaciju će posjetiti i rimski car Konstantin, a bit će tu i  borbe legionara, rimske igre, razne radionice i predavanja, prezentacija rimske masaže iodabir najljepše nimfe. 

 

Komentari