Nepogoda

Zbog današnjeg snijega koji je zabijelio dobar dio Varaždinske županije vinogradari i voćari na sto muka

Objavljeno: 27.04.2016. 18:44

Zadnja izmjena: 27.04.2016. 18:47

Foto: Čitatelj

Snijeg koji je danas padao u mnogim krajevima Varaždinske županije, nije izmamio osmijeh gotovo na ničije lice. Na sto muka su vinogradari i voćari koji će pretrpjeti velike štete.

Jučer se u jutarnjim satima u mnogim krajevima Varaždinske županije pojavio mraz.

Ovisno od lokaliteta i položaja vinograda procijenjene štete od mraza kreću se između 15 pa do čak 90 posto. Biljni organi su više osjetljivi na negativne temperature što je vegetacija dalje odmakla. Tako na primjer, mladice i lišće vinove loze smrzavaju na -2°C, a cvat smrzava već na 0°C, ističu iz Savjetodavne službe Varaždinske županije.

Danas je pak padao snijeg u mnogim krajevima Varaždinske županije i gušći pa su vinogradari i voćari na sto muka.

Što treba i što se može učiniti donosi Miroslav Matovinović iz Savjetodavne službe Varaždinske županije:

  • Ako postoji barem nešto zdrave zelene mase lišća vinograd treba što prije folijarno tretirati s nekim od tvorničkih biostimulatora, odnosno pripravaka na bazi aminokiselina. Ovi pripravci koji se nazivaju i „antistres“ pripravcima, pomažu biljci da lakše prebrodi različite stresne situacije u koje spada i izmrzavanje. Dolaze pod različitim trgovačkim imenima kao na primjer: Drin, AlgoVital, Bio Plantella Vita, Megafol, Aminovital, Polyamin, Kendal, Alkosol…, a primijeniti ih treba u količini i koncentraciji koju navodi proizvođač.
  • Ako je zelena masa potpuno uništena tada s obnovom čokota treba pričekati 7 – 10 dana, tj. nakon ponovnog kretanja vegetacije. Važno je da lucnjeve i reznike sa smrznutim mladicama ne režemo! Zašto? Uz smrznute mladice koje su u proljeće potjerale iz glavnog oka (pupa) nalazi se jedan ili više pričuvnih pupova tzv. suočica iz kojih u stresnim situacijama, kao što je izmrzavanje, također izrastu mladice. One doduše nemaju rodni potencijal kao mladice iz glavnog pupa, ali također mogu imati poneki grozdić. Smrznute mladice će se uglavnom posušiti i same otpasti.
  • Kada bude vidljivo gdje su krenule nove mladice iz suočica i spavajućih pupova, te kad one porastu 3 do 5 cm, treba ih oplijeviti na način da se na jednom mjestu ostavi najviše dvije mladice. Treba ostaviti najjače mladice i na najboljem položaju, a ostale treba ukloniti.
  • Ako zbog nepostojanja zelene mase nije napravljen folijarni tretman s nekim od biostimulatora tada ga svakako treba napraviti, a tamo gdje je prvi tretman napravljen treba ga ponoviti.

Komentari