Zbog poništenog natječaja ugrožen rok za popis stanovništva

Piše: evz/VLM

Objavljeno: 04.02.2011. 08:53

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Foto: Ilustracija

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave poništila je natječaj kojim je izabrana tiskara koja je trebala tiskati golemu količinu obrazaca potrebnih da bi se, nakon 10 godina, u Hrvatskoj proveo novi popis stanovništva. Time je prilično ugrožena mogućnost da će popis 2011. biti organiziran u planiranom roku, a to je 1. travnja, kada bi tisuće popisivača trebale započeti obilaziti kućanstva.

U Državnom zavodu za statistiku, premda sada na brzinu moraju organizirati novi natječaj, tvrde da bi sve moglo biti u redu.

– Bez obzira na vremenski tjesnac, popis će početi kako je i bilo planirano, 1. travnja – tvrdi ravnatelj Zavoda, Ivan Kovač.

Natječaj je u listopadu 2010. raspisao Državni zavod za statistiku, a javilo se šest ponuđača. U prosincu su ponude otvorene i ubrzo je posao dobila tiskara Reprint. Problem je nastao kada se, na odluku DZS-a, žalio ponuđač – Narodne novine.

Nitko nema traženi papir

Žalbu zasnivaju na tvrdnji da, prema specifikaciji odabranog papira, Reprint nije zadovoljio tražene uvjete, a dobio je posao. Državna komisija očito je prihvatila tu žalbu i poništila natječaj. U DZS-u, pak, tvrde da su, kada su otvorili ponude, uvidjeli da ni jedan od šest ponuđača ne zadovoljava sve tražene specifikacije papira.

– Uzeli smo, stoga, od svih uzorke papira i provukli ih kroz skener i vidjeli da će i to biti prihvatljive kvalitete te da se obrasci mogu tiskati na takvom papiru – kažu u DZS-u. Nakon toga su, jednostavno, odlučili prihvatiti najpovoljniju (najjeftiniju) ponudu i posao je dobio Reprint.

– Narodne novine su bile svjesne da ni njihov papir ne zadovoljava posve tražene standarde iz natječaja, no znali su da će žalbom moći srušiti natječaj – kažu u Zavodu.
– I sada se zbog posla koji vrijedi 1,3 milijuna kuna ugrožava cijeli projekt popisa, vrijedan 175 milijuna kuna – kaže ravnatelj Zavoda Kovač.

Priznaje da je Zavod u vremenskom tjesnacu te da će sada DZS razmotriti mogućnosti koje dopušta Zakon o javnoj nabavi, a koji će značiti pravovremeno tiskanje obrazaca.

Brzi natječaji

– Treba nam žurno rješenje jer, ne izaberemo li u roku od tjedan dana novog tiskara, moglo bi biti kasno – upozorava Kovač. DZS, zapravo, traži od mjerodavnih institucija da im pokažu zakonski pravni okvir koji bi im omogućio raspisivanje “brzog” natječaja.

U praksi, to bi značilo da bi projekt bio spašen odobri li se, primjerice, izravna ponuda ili pozivni natječaj, što je otprilike isto. No, kako je riječ o poslu koji vrijedi više od milijun kuna, neka Vladina institucija treba dati zeleno svjetlo Zavodu.

Mogu li tiskari cijeli posao s obrascima završiti do 1. travnja?

Nakon što konačno bude izabran tiskar, procjena je da za nabavu specifičnog papira treba 4 tjedna. Za tiskanje 2, a za distribuciju na terenu, gdje ih čeka vojska od 17.000 popisivača i kontrolora, još tjedan-dva.

– U vremenskom smo tjesnacu, a sve to zbog žalbe Narodnih novina koje su, eto, prije nekoliko dana dobile drugi, također vrijedan posao tiskanja popisnih materijala – ljutiti su u Zavodu.

Bude li popis ipak dovršen do 28. travnja, prvi rezultati bit će objavljeni do kraja lipnja.


Agencija VLM



Komentari