OB VARAŽDIN

Zbog smanjenih zaliha krvi varaždinska bolnica uputila apel dobrovoljnim darivateljima

Objavljeno: 03.02.2022. 17:45

Zadnja izmjena: 03.02.2022. 17:54

Opća bolnica Varaždin u srijedu je zbog nedostatka zaliha krvi uputila poziv darivateljima krvi, a voditeljica Odjela za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Varaždin Gordana Jaklin upozorava kako je situacija ozbiljna.

– U vezi zaliha krvi, ovog trenutka su kritične krvne grupe A pozitivna, 0 pozitivna, A negativna i 0 negativna, nešto smanjene su i zalihe B negativne krvi, a donekle smo snabdjeveni s B i AB. Danas se na poziv odazvao veći broj darivatelja i nadam se da će se u odazvati i u narednim danima te da ćemo uspjeti popuniti zalihe krvi koje nam, nažalost, nedostaju zbog ove situacije u kojoj smo se našli, epidemije koronavirusa – naglašava Jaklin.

Voditeljica Odjela za transfuzijsku medicini dodaje kako su prošloga tjedna otpale dvije akcije dobrovoljnog darivanja krvi u školama zbog prelaska na online model nastave, a to je rezultiralo i značajno smanjenim zalihama krvi.

Zahvalila je svima koji su se dosad odazvali te uputila apel svima onima koji su u mogućnosti da dođu darivati krv kako bi pomogli onima kojima je to prijekopotrebno.

S obzirom na epidemiju, ukoliko je darivatelj nedavno prebolio COVID-19, krv može darivati 15 dana nakon zadnjih simptoma. Jednako tako, zdravi darivatelji moraju proći trijažu, a covid potvrda nije nužna. Uz to, ukoliko je darivatelj primio cjepivo nužno je da prije samog darivanja prođe 48 sati od cijepljenja.

Dobrovoljni darivatelji krv mogu dati na Odjelu za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Varaždin svakim radnim danom. Srijedom i četvrtkom je to od 7.30 do 13 sati, a ostale dane od 7.30 do 10 sati. Zbog smanjenih zaliha u petak će se raditi produženo, do 13 sati.

Komentari