novost iz parkova

ZBOGOM VANDALIZMU Varaždinsko groblje dobilo najmoderniji sustav videonadzora

Prema informacijama iz Parkova, varaždinsko groblje dobilo je najmoderniji sustav videonadzora vrijednog 375.000 kuna.

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 16.01.2020. 11:24

Zadnja izmjena: 16.01.2020. 11:27

Prema informacijama iz Parkova, varaždinsko groblje dobilo je najmoderniji sustav videonadzora vrijednog 375.000 kuna. Dosadašnji video nadzor zbog starog tehničkog sustava više nije zadovoljavao visoke sigurnosne kriterije uprave Parkova za groblje s liste zaštićenog kulturnog dobra i spomenika parkovne arhitekture.

Videonadzorom je obuhvaćena grobna kuća, svi ulazi na groblje te staze između starog i novog dijela groblja, a gdje će se u budućnosti nalaziti šetnica, vizualnog izgleda koji će se nadovezivati na parkovnu arhitekturu Varaždinskog groblja. Vandalizam i krađe na grobljima pošast su suvremenog društva, a moderni i tehnički suvremeni videonadzor eventualno može poslužiti i za pronalazak počinitelja kriminalnih radnji.

- Suvremeni videonadzor s najmodernijim tehničkim karakteristikama znatno će nam pomoći u toj zadaći. Nema važnijega od sigurnosti Varaždinaca i njihove imovine na ovom, posebno važnom mjestu u mislima svih čiji voljeni počivaju na Varaždinskom groblju, a mi smo im dužni i voljni tu sigurnost i osigurati – kaže direktor Parkova Alen Runac.

Postavljanje videonadzora jedna je od predviđenih investicija u modernizaciju Varaždinskog groblja. Uprava Parkova ulaže znatne napore kako bi u sljedečem programskom razdoblju, 2021.-2027., iz europskih fondova osigurala sredstva za izgradnju grobne kuće, a za koju je dokumentacija odrađena još 2009. godine. - U zadnje smo dvije godine napravili puno za bolji komunalni standard, a hoćemo li i kad dostići europski standard ovisi i o europskom novcu. Postavljanje videonadzora ogroman je korak prema uspostavljanju tog, za sve Varaždince, važnog standarda – zaključio je direktor Runac.

Komentari