udruga proizvođača voća i povrća

„Zeljari“ u Slavoniji i Baranji proveli projekt „Edukacijom ka kvalitetnijem razvoju poljoprivrede“

Objavljeno: 05.02.2020. 12:29

Zadnja izmjena: 05.02.2020. 12:31

Udruga proizvođača povrća i voća „Zeljari“ uspješno je provela projekt „ Edukacijom ka kvalitetnijem razvoju poljoprivrede“.

Radi se o studijskom putovanju kojeg je udruga provela za svoje članove s ciljem stjecanja novih znanja u području poljoprivredne proizvodnje i stočarstva. Na dvodnevnom putovanju, članovi udruge posjetili su obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Filakov koji svoje voće i povrće uzgajaju na biološki način.

Njihova se proizvodnja nalazi u Baranji u naselju Gajić gdje na na 2 ha plastenika proizvode rajčice, četiri vrste paprike i krastavce. 1,5 ha je u hidroponiji, u grijanim uvjetima, a 5 ha u zemlji gdje se nalazi zelena salata, tikvice, kupus, paprike, rajčica, bijeli i crveni krumpir, krastavci i jagode. Zahvaljujući drugačijem načinu proizvodnje, berba paprike počet će već oko 15 veljače, a berba rajčice oko 15 travnja.  

Drugog dana studijskog putovanja, „Zeljari“ su posjetili Državnu ergelu Đakovo gdje su članovi dobili kompletan uvid u uzgojno-selekcijski rad te formiranje đakovačkog lipicanca koji je pod stalnim  nadzorom konjogojskih stručnjaka. 

- Ovim studijskim putovanjem dobili smo novi uvid u poljoprivrednu proizvodnju te iznova sami sebi potvrdili da je stalna edukacija neizostavni dio kvalitetne proizvodnje. Članovi Udruge „Zeljari“ najiskrenije se zahvaljuju obitelji Filakov i predstavnici Državne ergele Đakovo gđi. Silviji Butković na opsežnom i nadasve edukativnom predavanju.  U znak zahvalnosti poklonili smo im Monografiju „Zeljari“ , naše zaštićeno Varaždinsko zelje i Varaždinsko bućino ulje. Također, zahvaljujemo se i Općini Vidovec koja je prepoznala kvalitetu našeg projekta i omogućila njegovu realizaciju te ga  sufinancirala s 10.000 kuna. – istaknuo je predsjednik udruge Zlatko Zagorec.

Komentari