Kulturno-umjetničko društvo Mak u subotu, 9. srpnja, u Trnovcu organizira 5. Žetvene svečanosti, manifestaciju kojom se predstavljaju i čuvaju tradicijski običaji trnovečkog kraja.

Manifestacija počinje u 13 sati okupljanjem sudionika u prostorima Pastoralnog centra, odijevanjem u narodne nošnje, blagoslovom i slikanjem svih sudionika, a u 14 sati kreće povorka sa zaprežnim kolima prema polju u trnovečkom „Gaju“. Kosit će se žito kosom ili srpom, vezivati snopovi te slagati u „stavice“ (stogove), potom će se blagovati na njivi, a zatim će se žito vršiti na motornoj vršilici.

„Nabavili smo vršilicu i ove ćemo godine napraviti prezentacija vršenja. Do sada smo to radili na ručnoj vršilici naših prijatelja iz Gotalovca. Svaka ekipa nakon košnje, vezivanja snopova i slaganja stavica, vrši svoje žito, a na nabavljenoj vršilici će biti članovi našeg KUD-a. Svaka ekipa ima svoj alat i sudjelovat će na manifestaciji u tradicionalnim nošnjama, a na blagovanju će predstaviti svoja tradicionalna jela“, najavio je predsjednik KUD-a Mak Miro Koren.

Završetak Žetvenih svečanosti je tradicionalna večera i druženje u organizaciji KUD-a Mak. Goste će zabavljati sastavi Berili i Gospoda, čija je većina članova potekla iz trnovečkog KUD-a. 

 

Komentari

07.07.2016. 17:36h Zadnja izmjena: 07.07.2016. 17:37