Došla je prava i hladna zima, a s njom i dodatan rad za vatrogasce. Uskoro očekujemo i jači snijeg, što će zasigurno stvoriti teškoće u prometu i svakodnevnom životu.

Stoga vatrogasna zajednica već sada preko medija pokušava utjecati na javnost, kako bismo - ako je ikako moguće - ovu zimu pregrmili bez dodatnog kompliciranja. Premda je u nekim drugim županijama - osobito u primorju - puno više problema nego kod nas, ipak i mi trebamo pripaziti. Praktički svakodnevno Područna uprava za spašavanje javlja da se negdje zapalio dimnjak ili da je došlo do požara otvorenog prostora.

Jednostavna mudrost

Vatrogasci daju jednostavne savjete, za koje će mnogi reći da su ih već stoput čuli, ali je očito da ima previše onih koji nisu dobro naučili lekciju.

  • provjerite i očistite dimovodne cijevi te peći na kruta goriva prije paljenja vatre
  • ne palite vatru na otvorenom tijekom vjetrovita vremena
  • ne ostavljajte otvorena ložišta bez nadzora
  • vožnju prilagodite stanju na cesti
  • pripazite na starije i nemoćne sugrađane
  • kod jako niskih temperatura, ukoliko nije nužno, ne napuštajte objekte.

A kako to ugasiti?

Ono što osobito iznenađuje jesu požari otvorenih prostora. Ljudi misle da zimi ne može doći do požara, ali ih svakodnevni incidenti demantiraju. Osobito je opasno to što nerijetko puše jaki vjetar i požari planu puno brže nego što bi tko očekivao.

Dodatni problem zimi je i taj što ovako hladni uvjeti otežavaju rad vatrogascima i oštećuju njihovu opremu. Za kraj vam samo pokazujemo sliku smrznutog vatrogasnog crijeva. Zamislite se u situaciji da je izbio požar, dolaze vatrogasci, međutim - iz crijeva ne može više teći voda. Stoga se ove zime stvarno ne bi nikako smjeli igrati vatrom.

Komentari

10.01.2017. 16:42h Zadnja izmjena: 10.01.2017. 16:43