VINEA 2016

Zlatne plakete u Vinici ozarile lica nagrađenih vinara i podrumara

Objavljeno: 05.03.2016. 17:46

Zadnja izmjena: 05.03.2016. 18:40

Foto: Josip Novak

Šesnaesta po redu izložba vina “Vinea 2016.“ i ove se godine pokazala kvalitetnom i uspješnom te je privukla brojne vinogradare, podrumare, enologe i ljubitelja dobre kapljice svih generacija. Na ovogodišnjoj izložbi ocijenjeno je i moglo se degustirati 305 uzoraka vina...

Među posjetiteljima izložbe našli su se i župan Predrag Štromar te brojni načelnici susjednih općina, a ozarena lica imali su dobitnici zlatnih plaketa za kvalitetu svojih miješanih i sortnih vina.

Većina vinara i podrumara zadovoljna je prošlogodišnjom berbom. No, predsjednica ocjenjivačke komisije dipl.ing.preh.teh. Marija Kuščar u svojem obraćanju okupljenima je upozorila da su proizvođači ipak u svojim podrumima napravili greške.

Odrazilo se to na kvalitetu pojedinih uzoraka, ali iskusne podrumare poput Vladimira Novoselca iz Majerja takve greške su mimoišle.

Osvojio više od 20 "zlata"

- Na Vinei sam redovit natjecatelj od samog početka  i danas po 16 put izlažem svoja vina. Dosad sam osvojio više od 20 zlatnih plaketa. Prije 10 godina bio sam i šampion u Vinici sa žutim muškatom – prisjeća se Novoselec koji je ove godine osvojio zlatnu plaketu za sauvignon.

Njegovo trsje, kaže, raste na Humec Bregu u općini Cestica. Na naše pitanje kakva je lani bila berba, odgovorio je da „bolju nije mogao poželjeti“.

- Daj Bože da i ove jeseni imamo takvu. Naime, lani nas je poslužilo vrijeme i poštedjele su nas bolesti te smo na kraju ubrali oko  6 tona grožđa – naglasio je Novoselec.
Sve što proizvede buteljira i plasira kroz svoje vinoteke u varaždinu i na otoku Viru.

No, među izlagačima je bilo i proizvođača koji svoje vino prodaju u rinfuzi.

Najbolje su - stalne mušterije

- Nažalost, na tržištu je teško ostvariti cijenu koja bi nam realno nadoknadila troškove i uloženi trud. Međutim, kvaliteta se još uvijek cijeni te uspijevamo pronaći kupce. U mojem slučaju, najčešće je riječ o stalnim, provjerenim mušterijama – ističe Vjekoslav Klepač iz Hraščice.

Inače, šampioni ovogodišnje izložbe su polusuhi traminac Boršćak Senka iz Črešnjeva, te miješano bijelo vino i ranjski rtizling OPG-a Martinec – Buffet Žućo.

Za dobru zabavu svih posjetitelja izložbe u subotu su brinuli glazbenici iz tamburaškog sastava “Frajkani“, a na štandovima članica KUD-a Vinica, te učeničkih zadruga OŠ Vinica i srednje škole Arboretum Opeka, mogle su se razgledati i kupiti različite rukotvorine.

Komentari