Zmajlović najavio prijavu Piškornice na EU fondove u narednih šest mjeseci

Objavljeno: 15.08.2014. 16:55

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: RCGO Piškornica

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović najavio je izgradnju 13 centara za gospodarenje otpadom, među kojima je i regionalni centar za gospodarenje otpadom Piškornica.

- U Hrvatskoj će biti izgrađeno 13 centara za gospodarenje otpadom. Prva dva, Marišćina i Kaštijun, započet će s radom do kraja ove godine. Za pet će se u sljedećih šest mjeseci podnijeti zahtjevi za financiranje prema EU, a natječaji za preostalih 6 idu do kraja 2015. - rekao je, između ostalog, Zmajlović na sastanku u Zadru, na kojem je predstavljen cjeloviti sustav gospodarenja otpadom.

Na okruglom stolu sudjelovao je i potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić koji je kazao kako je gospodarenje otpadom iznimno važan segment ulaganja iz EU fondova, te jedno od ključnih pitanja za mnoge gospodarske grane, posebice turizam. Do kraja 2018. godine Hrvatska treba uspostaviti cjeloviti sustav gospodarenja otpadom.

Kako je ovom prilikom istaknuto, kasni se s izgradnjom centara za gospodarenje otpadom te se nakon 10 godina nalazimo u poziciji da se tek ove godine otvaraju prva dva, Marišćina i Kaštijun. Među pet centara koji će se u narednih šest mjeseci prijaviti za sufinanciranje je i regionalni centar za gospodarenje otpadom Piškornica koji će pokrivati četiri županije.

Podsjetimo, Regionalni centar za gospodarenje otpadom (RCGO) sjeverozapadne Hrvatske Piškornica trebao bi zbrinjavati otpad s područja četiri sjeverozapadne županije - Varaždinske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke županije i Međimurske.

Komentari