Županijski savez suspendirao čelnike NK Varaždina

Objavljeno: 08.06.2011. 09:59

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Foto: Željko Hajdinjak / CROPIX

Neugodno iznenađenje ovih dana za čelnike varaždinskog prvoligaša, stigle su i suspenzije za čelnike kluba, zbog navodnog sudjelovanja u smijenjivanju aktualnog vodstva, a Horvat sve to negira i tvrdi da ne mogu suspenzije predlagati suspendirani članovi, piše Ivana Strahija za SportNet.hr

U utorak je disciplinska komisija Županijskog nogometnog saveza Varaždin zabranila dopredsjedniku NK Varaždina Romanu Pučeku i sportskom direktoru istog kluba Stjepanu Cveku obavljanje svih dužnosti u nogometu. Uz njih dvojicu, suspendirani su i Mladen Henec, predsjednik ludbreške Podravine, prvaka 3. HNL Istok, Bojan Fošnar, predsjednik MNK Fotex te Stanko Stolnik, sportski djelatnik. Suspenzija traje do okončanja postupka, a suspendirani se moraju u roku od pet dana očitovati o onome što im se stavlja na teret.

Na teret im se stavlja da su svojim djelovanjem rušili ugled predsjedniku i članovima IO ŽNS-a kao i nogometa u cjelini, a prijavu protiv njih je podnio Izvršni odbor ŽNS-a te osoba imena Stjepan Grdek iz Ivanca.

Navedeni Grdek je u izjavi pisanoj rukom, a u kojoj nedostaju neka imena i datumi, prozvao sve sad suspendirane da su pokušali početkom ožujka ove godine izlobirati rušenje trenutnog vodstva Županijskog nogometnog saveza na čelu s predsjednikom Davorom Darabošem i na njegovo mjesto postaviti Mladena Heneca, protukandidata na prošlim izborima. S njima je lobirao i Branko Ljaljak, inače nogometni djelatnik s područja Zagrebačke županije, tvrdi Grdek i piše: "Gop. Ljaljak Branko je izjavio da je bolje da podrže novu opciju i da što zagovara gop. Mamić Zdravko da je to jedina i prava opcija. Također izjavom gop. Cveka da je gospodin Mamić Zdravko dobrotvor za NK Varaždin i ujedno i spasioc NK Varaždina." (doslovno preneseno op.a.)

U prijavi Izvršnog odbora još stoji da su, nakon neuspjeha u nečasnim radnjama, petorica 'urotnika' nastavila blatiti Savez "kroz razne press konferencije, medije, portale, dnevne tiskovine sa iznošenjem netočnih, neistinitih podataka u svezi funkcioniranja ŽNS Varaždin" (doslovno preneseno op.a.) . I dok je Grdekova izjava potpisana i datirana 21. ožujka 2011., prijava IO-a nije potpisana i ima datum 31. svibnja 2011.

Cijela je ova situacija izuzetno interesantna. Prvo, zbog toga jer se prijava pojavila tri mjeseca nakon što su 'nečasne radnje' obavljene i drugo, zato jer Savez kojem je suspendiran predsjednik (Davor Daraboš) i dopredsjednik (Dražen Zebec) suspendira svoje vlastite članove. Podsjetimo, HNS je Daraboša i Zebeca suspendirao jer su sudjelovali u održavanju takozvane Štimčeve skupštine, i dvije godine ne smiju obavljati nikakvu funkciju u nogometu.

Suspenzija dva člana NK Varaždin razljutila je predsjednika Zlatka Horvata, koji je novinarima kazao: "Apsolutno je neprihvatljivo da ŽNS suspendira naše djelatnike! Zakulisnih radnji nije bilo, a demokratsko pravo svake osobe je da razgovara o onome što želi i što smatra potrebnim. Protiv ovih suspenzija borit ćemo se svim raspoloživim sredstvima."

Tome je Horvat dodao: "Kako može savez koji ima suspendiranog predsjednika i dopredsjednika suspendirati naše članove?"

Predsjednika Horvata Disciplinska komisija, za čudo, nije suspendirala, iako ga je Daraboš na spomenutoj sjednici u ožujku prozvao: "Znam točno tko je radio na uroti da se smijeni mene, cijeli Izvršni odbor i sve zaposlenike ŽNS. Radi se o Zlatku Horvatu, Stjepanu Cveku, Romanu Pučeku, Bojanu Fošnaru, Mladenu Henecu i Stanku Stolniku. Znam točno i zašto, kako bi se osigurali skupštinarski glasovi za Markovića odnosno Mamića."

Tko vodi ŽNS?

Zanimljivo, tim više što se ŽNS u svom Statutu obvezuje "podnositi sve sporove nacionalnih razmjera, koji su nastali iz ili u vezi s primjenom Statuta ili pravilnika HNS-a, u posljednjoj instanci samo neovisnom i nepristranom arbitražnom sudu u okviru HNS-a, koji će riješiti sve sporove, isključujući svaki redovni sud, osim ukoliko je to izričito zabranjeno važećim zakonodavstvom u Republici Hrvatskoj."

S obzirom da je HNS suspendirao predsjednika i potpredsjednika, oni ne bi smjeli ravnati ŽNS-om, i to na dvije godine. No, prilikom nedavnog gostovanja u sportskoj emisiji jedne lokalne radio-postaje glavni tajnik ŽNS-a Ivan Novak je na pitanje voditelja o toj situaciji kazao: "Mi suspenziju ne prihvaćamo i nastavljamo raditi kao i do sada. Čekamo presudu iz Ureda za opću upravu ."


Autor: Ivana Strahija /SportNet.hr

Komentari