POTPISIVANJE UGOVORA

Župan Čačić: "Očekuje se najmoderniji centar za gospodarenje otpadom u Piškornici"

Objavljeno: 08.10.2020. 18:06

Zadnja izmjena: 08.10.2020. 18:11

U prisustvu župana Varaždinske županije Radimira Čačića, u Koprivničko-križevačkoj županiji je danas potpisan ugovor o dodjeli 313,7 milijuna kuna bespovratnog EU novca za projekt Regionalni centar za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske Piškornica.

Ugovor su potpisali ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić i direktor tvrtke Regionalni centar za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske - Piškornica d.o.o. Mladen Ružman.

Time su stvoreni uvjeti za izgradnju Regionalnog centra u kojem će se zbrinjavati otpad s područja četiriju županija, Varaždinske, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske i Međimurske, u kojima živi oko 515.000 stanovnika. Izgradnjom pretovarnih stanica u Varaždinu i Zaboku te nabavom mobilne opreme omogućit će se uspostava cjelovitog i održivog sustava gospodarenja otpadom.

Ukupna vrijednost projekta je 448,2 milijuna kuna, od čega EU osigurava 69,9 posto, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 20 posto, dok će Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska i Varaždinska županija te Općina Koprivnički Ivanec osigurati preostalih 10 posto.  

  

- Priču o ovom regionalnom centru za gospodarenje otpadom pokrenuo sam početkom 2000-tih kao ministar u Račanovoj vladi, kada nitko u Hrvatskoj nije sanjao da bi se takav projekt uopće radio. Sve skupa je trajalo 17 godina, malo je „zaspalo“, pa je otišlo u krivom smjeru, događalo se svašta. Međutim, važno je reći da je u trenucima kad su stvari postale prilično kritične, prvenstveno po pitanju tehnologije i financiranja, krucijalna bila uloga ministra Ćorića. Tada su napravljene izmjene i dopune zakonskog okvira, čime se osiguralo da svi potpisnici imaju obvezu punjenja regionalnog centra, što je bilo jako važno, rekao je župan Čačić.

Drugačija tehnologija


Projekt su odobrili JASPERS konzultanti, tehničko-tehnološki je usklađen s EU direktivama i najboljom raspoloživom tehnikom i praksom zaštite okoliša. Tehnologija obrade otpada je kombinacija mehaničko-biološke obrade, a ukupni kapacitet MBO postrojenja planiran je na 99.877 tona godišnje.

– Tehnologija obrade otpada je kompletno promijenjena i u Piškornici će se primjenjivati drugačija tehnologija nego u centrima za gospodarenje otpadom u Marišćini i Kaštijunu. Ovdje će se otpad obrađivati u zatvorenim halama, a zrak će se prije ispuštanja pročišćavati na vrećastim filterima, ispiračima zraka i biofilterima. Sustav je moderniji, najmoderniji koji Europa može dati. Nije jeftin, ali očekujemo da će dati rezultate koje su projektanti predvidjeli. U Varaždinu će biti izgrađena pretovarna stanica, kao i u Zaboku. Kad završi cijeli projekt, a bit će to za otprilike tri godine, očekujem i konačno rješenje, a to su spalionice, što je zadatak države, istaknuo je Čačić. 

Dodajmo da će se pretovarna stanica graditi na lokaciji u Poljani Biškupečkoj, a procijenjena vrijednost ulaganja je 17,3 milijuna kuna. Piškornica d.o.o. je lokacijsku dozvolu ishodila u srpnju 2019., a pripremaju dokumentaciju za ishođenje građevinske dozvole.

Komentari