Župan proglasio elementarnu nepogodu od klizišta s procjenom štete od 27 milijuna kuna

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 19.03.2013. 13:26

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Foto: -

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar danas je proglasio elementarnu nepogodu od klizišta i odrona zemljišta koja je uzorkovana obilnim snježnim padalinama tijekom posljednjih mjeseci 2012. godine te siječnja, veljače i ožujka ove godine.

Elementarna nepogoda uzrokovala je velika pomicanja tla, aktivirala devet starih i sedamdesetak novih klizišta te izazvala uništenje nerazvrstanih lokalnih i županijskih cesta, poljoprivrednih nasada, stambenih objekata i gospodarskih zgrada.

Župan je istaknuo i kako je snijeg, koji je padao 13. i 14. ožujka, donio novih 30 do 40 centimetara snijega, što može uzrokovati povećanje šteta od klizišta te smatra da će se javiti još nekoliko Gradova i Općina s aktiviranim klizištima.

Inače, dosad su Gradska i Općinska povjerenstva utvrdila klizišta na područjima općina Bednja, Donja Voća, Gornji Kneginec, Jalžabet, Vinica i Breznički Hum te na područjima gradova Lepoglave i Ivanca.

Općinska i Gradska povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda i Županijska uprava za ceste obišli su nastala klizišta te utvrdila postojanje šteta, a prve procjene iznose 27 milijuna i 380 tisuća kuna. Svoju procjenu proslijedila su Županijskom povjerenstvu, koje ju je potvrdilo.

Inače, u Bednji je aktivirano 15 klizišta, Lepoglavi 15, Ivancu 9, Donjoj Voći 3 stara i 9 novih, Gornjem Knegincu 5, Jalžabetu 3, Vinici 12 i Brezničkom Humu 6.

Predsjednik Županijskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda Zlatko Pukšić osvrnuo se na nastalu štetu.

-Ukupna šteta prema prvim procjenama iznosi 27 milijuna kuna, a najgora je situacija u Gradu Lepoglavi i Općini Bednja. Sveukupno, ugroženo je oko 900 gospodarskih objekata, te su uništene nerazvrstane i županijske ceste – rekao je Pukšić.

Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda uputit će prvu procjenu šteta Državnom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvu gospodarstva, Ministarstvu zaštite okoliša i prirode, Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture, Ministarstvu poljoprivrede, Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja sa zahtjevom dodjele pomoći po hitnom postupku.

Komentari