nakon suše katastrofa

Župan proglasio elementarnu nepogodu za čak osam općina, šteta 42,8 milijuna kuna

Objavljeno: 21.09.2017. 11:24

Zadnja izmjena: 21.09.2017. 11:35

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić je danas, 21. rujna 2017., donio odluku o proglašenju elementarne nepogode – suše za područje općina Vinica, Petrijanec, Bednja, Maruševec, Vidovec, Veliki Bukovec, Mali Bukovec i Sveti Đurđ.

Nakon mraza, tuče, olujnog i orkanskog vjetra, ni suša nije zaobišla pojedine dijelove Varaždinske županije.

Suša je na području osam općina nanijela velike štete na poljoprivredi u razdoblju od 1. srpnja do 14. rujna 2017. godine. Prve procjene šteta iznose 42.889.577 kuna, a najviše su stradale ratarske i povrtlarske kulture te krmno bilje.

Ovo je, nažalost, već šesta elementarna nepogoda proglašena u Varaždinskoj županiji ove godine.

Zbog dugotrajnog sušnog razdoblja s ekstremno visokim temperaturama i bez oborina, utvrđena su oštećenja na poljoprivrednim kulturama (obrtna sredstva), što se odrazilo na visinu prinosa, a time i prouzročilo daljnje probleme poljoprivrednim proizvođačima.

Zbog toga je Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda zatražilo od gradova i općina da njihova povjerenstva procjene štete od suše na svom području, a prijave su stigle od općina Vinica, Petrijanec, Bednja, Maruševec, Vidovec, Veliki Bukovec, Mali Bukovec i Sveti Đurđ.

Nakon toga je Županijsko povjerenstvo predložilo Županu da donese Odluku o proglašenju elementarne nepogode - suša.

Općinska povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda obvezna su u zakonskom roku od 50 dana od dana proglašenja elementarne nepogode upisati konačnu procjenu šteta u Registar šteta te ih dostaviti Županijskom povjerenstvu.

Županijsko povjerenstvo će konačne procjene šteta dostaviti Državnom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda (Ministarstvu financija) i Ministarstvu poljoprivrede sa zahtjevom za dodjelu pomoći za djelomičnu naknadu štete nastalu od suše.

Komentari