Župan Štromar sudjelovao na 2. Forumu poljskih i hrvatskih regija

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 16.07.2013. 10:54

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: -

 Župan Predrag Štromar jučer je u Kolobrzegu, u Zapadnopomorskom vojvodstvu Republike Poljske, sudjelovao u radu 2. Foruma poljskih i hrvatskih regija u organizaciji Zajednica vojvodstava Republike - koja okuplja 16 poljskih vojvodstava sa ciljem promicanja regionalne politike u Poljskoj i u institucijama EU - i Hrvatske zajednice županija, pod počasnim pokroviteljstvom predsjednika Senata Republike Poljske Bogdana Borusewicza.

Cilj skupa bio je nastavak dosadašnje uspješne suradnje hrvatskih župana s poljskim kolegama u razmjeni iskustava o privlačenju sredstava iz EU fondova u poljske regije sa ciljem osiguranja ravnomjernog regionalnog razvoja.

Sudionici foruma su, među ostalim, razmijenili iskustva u korištenju sredstava iz EU fondova u čemu su Republika Poljska i poljske regije ostvarili zapažene rezultate, srednjoeuropskom prometnom koridoru CETC- ROUTE 65 „Baltik – Jadran“ u kontekstu razvoja gospodarske suradnje između Poljske i Hrvatske te razvoju obnovljivih izvora energija u EU (u vojvodstvu Zapadnopomorskom je danas instalirano 30% kapaciteta vjetroelektrana u Poljskoj).

„Potencijal buduće gospodarske suradnje Hrvatske i Poljske leži upravo u ovom prometnom koridoru CETC- ROUTE 65 koji će omogućiti razvoj luka na Baltiku i Jadranu. Samo ove godine će se u Poljskoj raspisati natječaji za izgradnju 400 km novih autocesta, što je velika prilika i za naše građevinare. Katalog investicija u Hrvatskoj ćemo uskoro predstaviti poljskim investitorima i pozvati ih da investiraju u Hrvatsku. A u svemu tome neizbježna je uloga regija“, izjavio je veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Poljskoj Ivan Del Vechio.

Tijekom današnjeg dana hrvatska delegacija obići će prvi poljski LNG terminal u luci Swinoujscie kojim upravlja tvrtka Polskie LNG.

2. Forum poljskih i hrvatskih regija nastavak je plodne suradnje hrvatskih županija i poljskih vojvodstava koja intenzivno traje od 2011. godine. 1. Forum pod naslovom „Regionalni razvoj i fondovi europske unije – prijenos znanja i iskustva Republike Poljske" okupio je poljske maršaleke i hrvatske župane 14. svibnja 2012. godine u Splitu uz nazočnost predsjednika poljskog Senata Bogdana Borusewicza, potpredsjednika Vlade RH i ministra regionalnog razvoja Branka Grčića, Elžbiete Bienkowske, ministrice regionalnog razvoja Republike Poljske te pomoćnika ministrice vanjskih i europskih poslova RH Hrvoja Marušića.

Tom prilikom Hrvatska zajednica županija i Savez vojvodstva Republike Poljske potpisali su Deklaraciju o suradnji prema kojoj će poljska strana, među ostalim, hrvatskim županijama pružati potporu kroz proces reorganizacije regionalnog ustroja.

Godinu dana ranije, na poziv poljskih maršaleka, u suorganizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Poljskoj i Hrvatske zajednice županija, delegacija Republike Hrvatske, u kojoj su, uz predstavnike Hrvatskog sabora i Vlade sudjelovali i predstavnici jedanaest hrvatskih županija boravila je od 10. do 12. kolovoza 2011. godine u službenom posjetu Republici Poljskoj.

Tijekom boravka u Poljskoj hrvatsko izaslanstvo posjetilo je Ministarstvo regionalnog razvitka Republike Poljske i sudjelovalo na sastanku s ministricom Elžbietom Bienkowskom s kojom su razgovarali o razvoju regija i europskim fondovima. Domaćini su organizirali obilazak Warminsko-Mazurske županije, sa ciljem upoznavanja s projektima korištenja EU fondova, osobito u domeni razvoja raznih oblika turizma, zdrave hrane, ekološke poljoprivrede, zaštite baštine i sličnim projektima.

Komentari