Županija pomaže učenicima pri odabiru srednje škole

Objavljeno: 11.03.2011. 13:17

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Foto: -

U ponedjeljak kreće kampanja "Odaberi svoju školu" koju sa 100 tisuća kuna financira Varaždinska županija. U sklopu te kampanje koja će trajati od 14. do 29. ožujka, učenicima osnovnih škola diljem cijele Varaždinske županije bit će prezentirana ponuda svih srednjih škola, te pojedinosti oko svih smjerova i upisnih kvota.

- Ovo kampanju ne gledamo kao na trošak, već kao na ulaganje u budućnost, a pokazatelj uspješnosti ove kampanje je i činjenica da upravo u Varaždinskoj županiji ima najmanje nezaposlenih učenika koji izlaze iz srednjih škola - istaknuo je varadinski župan Predrag Štromar jutros na predstavljanju ovogodišnje kampanje.

Učenici će se tijekom nadolazeće školske godine moći upisati u 15 javnih i privatnih škola Varaždinske županije u kojima mogu odabrati čak 50 različitih zanimanja u 104 razreda.

Ove godine osnovne škole završava 1990 učenika, a srednje škole Varaždinske županije nude čak 2490 upisnih mjesta, od toga 30% u gimnazijskim programima, 25% u trogodišnjim obrtničkim i industrijskim zanimanjima, 5% u umjetničkim programima i ostalo u četverogodišnjim strukovnim zanimanjima. Sva su ta zanimanja i programi nabrojeni i opisani u knjižici "Odaberi svoju školu" koju će, zajedno s filmom o svim srednjim školama Varaždinske županije, dobiti svi osmaši.

Objasnio je to pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije Miroslav Huđek, istaknuvši kako se svake godine u 1. razrede upisuje sve više učenika.

Prema rasporedu kampanje prvo predstavljanje 15 srednjih škola Varaždinske županije bit će u ponedjeljak, 14, ožujka u 18 sati u OŠ Ludbreg, a posljednje 29. ožujka u 12 sati u Drugoj gimnaziji za učenike svih Varaždinskih osnovnih škola.

U 10 dana trajanja kampanje  Varaždinskoj će se županiji pridružiti i partneri na projektu: Hrvatski zavod za zapošljavanje, Gospodarska komora, Obrtnička komora i tvrtka Zagorje -Tehnobeton čiji će predstavnici govoriti o najnovijim trendovima na tržištu rada, potrebama i mogućnostima koje se nude budući m srednjoškolcima - od stipendija do budućih poslodavaca.

- Nakon završetka kampanje, sva djeca i njihovi roditelji imaju još tri i pol mjeseca do upisa pa tako na miru mogu proučiti sav materijal i informacije koje ćemo im ponuditi. Posljednjih godina nismo imali nikakvih problema s upisima, svako je dijete moglo odabrati ono što ga zanima i upisati željeno zanimanje - istaknuo je pročelnik Huđek.


Komentari