početak sezone

Foto - Održana treća Županijska berba: Evo tko je sve stigao i kako je bilo

Koliko je vinogradarstvo ovdje ukorijenjeno, dovoljno govori podatak je u Vinski registar Republike Hrvatske upisano više od 1.700 proizvođača vina iz Varaždinske županije, a tome treba pribrojiti i sve one koji vinograde obrađuju za svoju dušu i iz hobija...
Objavljeno: 12.09.2021. 15:11

Zadnja izmjena: 12.09.2021. 15:13

Veselo je u nedjelju bilo u vinogradima na samom jugu Varaždinske županije, a kako i ne bi kad je nakon mjeseci teškog rada u "goricama" napokon došlo vrijeme za berbu grožđa i za uživanje. Očuvati stare običaje i tradiciju bio je cilj i ovogodišnje, treće po redu po redu "Županijske berbe" koja je održana u vinogradima Vinarije Šafran.

Za ceremoniju je bio zadužen vincilir Krunoslav Čolo, a sudjelovali su članovi Udruge vinogradara i voćara Pinta iz Novog Marofa, Limene glazbe Sveti Martin Breznički Hum, Udruge "Prigorčica" Breznica i Visoko te Lovačkog društva Vepar Novi Marof.  

- "Županijskom berbom" želimo očuvati stare običaje, a istovremeno označavamo početak sezone berbi u Varaždinskoj županiji. Ponosni smo na naše vinogradare koji cijelu godinu mukotrpno rade. Svi znamo da vinograd ne treba gazdu, nego slugu – rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec.

Koliko je vinogradarstvo ovdje ukorijenjeno, dovoljno govori podatak je u Vinski registar Republike Hrvatske upisano više od 1.700 proizvođača vina iz Varaždinske županije, a tome treba pribrojiti i sve one koji vinograde obrađuju za svoju dušu i iz hobija, napomenuo je župan Stričak.

- Prema podacima iz Vinskog registra, u Varaždinskoj županiji godišnje se proizvede 1.300 tona grožđa i više od 8.000 hektolitara vina. Kvaliteta vina je iz godine u godinu sve bolja, pa nisu izostali ni rezultati na najprestižnijoj svjetskoj izložbi vina, Decanteru u Londonu. Naravno da nas to veseli i da sljedeće godine na izložbama očekujemo još veću „berbu“ medalja – rekao je Stričak.

Kolijevka vinogradarstva

Među najvećim proizvođačima je Vinarija Šafran, čiji se vinogradi prostiru na 20-ak hektara. Dobrodošlicu svim beračima poželjeli su vlasnici Stjepan Šafran i Josip Tržec.  - Ovdje je kolijevka vinogradarstva bregovite Hrvatske. Profesionalna briga o vinogradima započela je za vrijeme Austro-Ugarske, na tadašnjim grofovskim imanjima, a kasnije i u biskupskim vinogradima. Najstariji službeni zapis je iz davne 1692. godine, a tim povijesnim kontinuitetom u vinogradarstvu i podrumarstvu se doista možemo ponositi – istaknuo je Josip Tržec, voditelj Vinarije Šafran u kojoj se godišnje proizvede od 70.000 do 100.000 litara vina. 

Stigli brojni političari

U branju grožđa županu Anđelku Stričaku i njegovoj zamjenici pridružio se saborski zastupnik i gradonačelnik Novoga Marofa Siniša Jenkač, saborska zastupnica Nadica Dreven Budinski, predsjednica Gradskog vijeća Varaždina Zdravka Grđan, direktor TZ-a Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini, Darinka Andrašek ispred Općine Breznički Hum i drugi gosti.

Komentari