Svjetski dan prijevremeno rođene djece

Županijska palača zasjala u ljubičastoj boji kao znak podrške prijevremeno rođenoj djeci

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 18.11.2020. 09:41

Zadnja izmjena: 18.11.2020. 09:42

Foto: Varaždinska županija

Jučer se obilježio  Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom porođaju, odnosno Svjetski dan prijevremeno rođene djece.

Tim je povodom Županijska palača, u znak podrške onim najmanjima i najhrabrijima te njihovim roditeljima zasjala u ljubičastoj boji. Varaždinska županija po prvi se puta uključuje u obilježavanje ovog dana te će, obzirom da zbog pandemije nisu planirane nikakve druge aktivnosti Udruge, osvijetliti svoju Palaču te na taj način dati svoju podršku najmanjim borcima i njihovim roditeljima.  

U Hrvatskoj se godišnje prijevremeno rodi oko 2500 djece, ali taj udio u zadnjih nekoliko godina u neprekidnom porastu. Od navedenog ukupnog broja ih 60 – 80 umre u prvom tjednu života zbog posljedičnih komplikacija nezrelosti. Budući da se rađaju nezreli, ovoj djeci je, da bi preživjela, neophodna podrška specifičnih medicinskih uređaja i velika stručnost i posvećenost visokoobrazovanih medicinskih djelatnika. Usprkos tome, posljedice prijevremenog rođenja mogu biti vrlo ozbiljne i trajne, a prijevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od 1 godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od 5 godina. Svake godine, zbog prijevremenog rođenja, u svijetu umire milijun djece. 

 

Komentari