Županijski HDZ traži raspravu o pravu na besplatne udžbenike

Objavljeno: 26.06.2014. 11:34

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: ilustracija

Županijska organizacija Hrvatske demokratske zajednice Varaždinske županije oglasila se priopćenjem vezano uz projekt sufinanciranja kupnje školskih udžbenika, koji će provoditi Varaždinska županija.

>> Varaždinska županija sufinancira kupnju školskih udžbenika

Priopćenje, kojim županijski HDZ najavljuje svoj prijedlog dopune dnevnog reda 10. sjednice Županijske skupštine Varaždinske županije koja će se održati u ponedjeljak, 30. lipnja, prenosimo u cijelosti:

Za dan 30. lipnja 2014. godine sazvana je sjednica Županijske skupštine Varaždinske županije iz čijeg priloženog dnevnog reda je razvidno da nema točke dnevnog reda koja bi se odnosila na raspravu o pravu na besplatne udžbenike za učenike osnovnih i srednjih škola. Iz medija, međutim, doznajemo da Varaždinska županija planira s 200,00 kuna po učeniku sufinancirati kupnju udžbenika u sljedećoj školskoj godini. Međutim, nisu jasni kriteriji odnosno način ostvarivanja prava na sufinanciranje tj. da li će se kao kriterij za pravo na besplatne udžbenike uzimati mjesto prebivališta učenika ili mjesto u kojem učenik polazi školu.

Stoga, Klub vijećnika HDZ-a u Županijskoj skupštini podnosi inicijativu za dopunu dnevnog reda sjednice na kojoj bi se raspravilo i usvojilo donošenje Odluke o pravu na besplatne udžbenike za učenike osnovnih i srednjih škola Varaždinske županije.

Istodobno, nabavu besplatnih udžbenika ili njihovo sufinanciranje, najavile su i pojedine jedinice lokalne samouprave, pa se može dogoditi da neki učenici dobiju od svojih JLS besplatne udžbenike i još od županije 200,00 kuna, a neki ništa ili samo 200,00 kuna županijskih sredstava. Upravo iz tog razloga donošenje jedne takve odluke riješilo bi pitanje ravnopravnosti učenika. Nadalje, imajući u vidu cijene kompleta udžbenika za osnovne i srednje škole razvidno je kako bi se donošenjem takve Odluke rasteretio „kućni budžet“ roditelja učenika osnovnih i srednjih škola Varaždinske županije.

Predloženom Odlukom propisala bi se raspodjela financiranja nabave udžbenika između jedinica lokalne i regionalne samouprave na način da Varaždinska županija snosi 70 posto financiranja, a svaka jedinica lokalne samouprave (grad / općina) 30 posto financiranja. Predlažemo da se u Odluci propiše načelo dobrovoljnosti, odnosno, svaka jedinica lokalne samouprave imala bi pravo izbora da li želi sudjelovati u financiranju besplatnih udžbenika ili ne. U slučaju da određena jedinica lokalne samouprave ne bi prihvatila opisani model financiranja, učenici s prebivalištem u toj jedinici lokalne samouprave ne bi imali mogućnost korištenja besplatnih udžbenika.

Nadalje, predlažemo da se Odlukom o pravu na besplatne udžbenike propiše kako bi svi udžbenici bili u vlasništvu Varaždinske županije, a svake nove školske godine, ustupalo bi se pravo korištenja učenicima odgovarajućih razreda osnovnih i srednjih škola.

U slučaju da neki učenik namjerno ošteti dio kompleta ili cijeli komplet udžbenika koje je dobio na korištenje, Varaždinska županija i jedinice lokalne samouprave po istom modelu financiranja nabavili bi novi odgovarajući komplet ili dio kompleta udžbenika, ali bi imali pravo naplate od roditelja učenika koji je prouzročio štetu na udžbenicima.

U slučaju prihvaćanja ove inicijative, predlažemo da stručne službe, odnosno upravna tijela županije, pripreme prijedlog odnosno nacrt Odluke sukladno Statutu i Poslovniku, vodeći se o naprijed navedenom obrazloženju.

Priopćenje je potpisao predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Anđelko Stričak.

Komentari