današnja sjednica

Županijski vijećnici prihvatili projekte u obrazovanju i zdravstvu, jednoglasna odluka i o kupnji dvorca Bela I

Objavljeno: 06.03.2024. 15:15

Zadnja izmjena: 06.03.2024. 15:15

Provođenje sedam važnih kapitalnih projekata u obrazovanju i zdravstvu ukupno vrijednih 31,6 milijuna eura za koje je osigurano 95 posto bespovratnih sredstava iz fondova EU i državnog proračuna, prihvatili su županijski vijećnici na danas održanoj sjednici Županijske skupštine.

Na sjednici se odlučivalo o 25 točaka dnevnog reda, a vijećnici su, između ostalog, jednoglasno prihvatili i projekt rekonstrukcije i dogradnje OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec te projekte rekonstrukcije i dogradnje školskih zgrada i sportskih dvorana područnih Nova Ves Petrijanečka i Strmec Podravski. Ukupna procijenjena vrijednost tih triju projekata je 9.733.360,98 eura, a cilj je osigurati infrastrukturne i materijalne kapacitete za prelazak škola na nastavu u jednoj smjeni te provođenje cjelodnevne škole. 

Nakon što je prihvaćeno izvješće o radu župana Anđelka Stričaka za drugo polugodište 2023. godine te tehničke izmjene i dopune Odluke o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela koje se prvenstveno odnose na povjeravanje poslova upravljanja i raspolaganja državnom imovinom županijama, Županijska skupština je prihvatila projekt "Unapređenje kvalitete smještaja i sadržaja hotela Minerva – Varaždinske Toplice".

'Srednji vijek u Beli I'

Vijećnici su jednoglasno su donijeli i odluku o kupnji dvorca Bela I, kulturnog dobra prve kategorije koji će biti dio mreže buduće muzejske ustanove te mjesto u kojem će se prezentirati povijest Varaždinske županije. Također su Bukotermalu vijećnici jednoglasno dali pozitivno mišljenje radi podnošenja prijedloga za utvrđivanje interesa Republike Hrvatske, na temelju kojeg bi se moglo krenuti u postupak izvlaštenja nekretnine nužne za početak projektiranja i izgradnje geotermalne elektrane. 

- Za kineski zid i egipatske piramide svi ste čuli. Mogu li ovi naši lokaliteti biti toliko zanimljivi? Pojedinačno zasigurno ne, ali nigdje na svijetu na ovako malom prostoru kao što je Varaždinska županija ne postoje lokaliteti koji svjedoče o svim vremenskim i povijesnim slojevima čovječanstva. Svaki od tih lokaliteta, pa tako i dvorac Bela I bit će dio buduće mreže muzejske ustanove, a u njemu bismo prezentirali sve vezano uz srednji vijek. Uz lokalitete ćemo vezati četiri pojma: znanje, okoliš, kultura i turizam, a vjerujem da će to biti dobitna kombinacija - rekao je Stričak.

Komentari