PREVENCIJA

U Lepoglavi održan tečaj korištenja automatskog električnog defibrilatora

Objavljeno: 28.05.2020. 19:12

Zadnja izmjena: 28.05.2020. 19:15

Kako prepoznati srčani zastoj, kako provjeriti da li osoba diše i da li je pri svijesti te kako joj pružiti pomoć korištenjem automatskog električnog defibrilatora (AED) naučili su polaznici tečaja koji je u Lepoglavi održan zahvaljujući suradnji Grada Lepoglave i Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije.

Tečaj, čije je održavanje dogovoreno na nedavno sastanku gradonačelnika Marijana Škvarića i ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije Mladena Smiljanca, imao je za cilj naučiti djelatnike institucija i ustanova s područja Grada Lepoglave te gradskih tvrtki koristiti automatski električni defibrilator. Iako je uređaj automatiziran i jednostavan za uporabu te ga u slučaju potrebe mogu koristiti svi građani, lakše će ga i učinkovitije koristiti oni educirani pa je s toga i organiziran navedeni tečaj.

Tečaj je održan u lepoglavskom Domu kulture na čijem je vanjskom zidu Grad Lepoglava prošle godine postavio vanjski električni defibrilator.

- Vodimo brigu o zdravlje naših građana, a nabavka i postavljanje električnog vanjskog defibrilatora dostupnog svima povećali smo razinu njihove zdravstvene zaštite budući da su srčani zastoji visoko na listi uzroka smrti. Defibrilator smo postavili u samom centru Lepoglave, na mjestu gdje se održavaju razna događanja na kojima se okuplja veći broj ljudi. Uz nabavku defibrilatora organizirali smo i edukaciju kako bi koristiti defibrilator, u početku, educirali zaposlenike Grada, TKIC-a, Dječjeg vrtića Lepoglava, Osnovne škole Ante Starčevića i druge koji će među prvima moći priskočiti u pomoć unesrećenom, istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić pozvavši i Varaždinsku županiju da slijedi ovaj lepoglavski primjer dobre prakse i uključi se u postavljanje vanjskih električnih defibrilatora na javnim mjestima.

Tečaj održan u Lepoglavi vodio je Zoran Žeželj, glavni tehničar Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije.

- Ovo je mali uređaj koji spašava ljudske živote. Unesrećenoj osobi on pruža šansu da preživi no potrebno je da ga netko upotrijebi i pruži pomoć unesrećenom kod kojeg je došlo do srčanog zastoja. Pomaganje unesrećenoj osobi do dolaska hitne službe neizmjerno je važno jer se sa svakim vremenskim odmakom u kojem se pomoć ne pruža smanjuje i šansa za preživljavanje, rekao je Žeželj napomenuvši da će svi polaznici tečaja dobiti certifikate da su osposobljeni pružati osnove oživljavanja pomoću AED-a.

Komentari