LUDBREG

Na današnji dan, prije 130 godina rođen je svjetski poznati konstruktor zrakoplova - Ludbrežanin Rudolf Fizir

Objavljeno: 13.01.2021. 19:55

Zadnja izmjena: 13.01.2021. 20:11

Na današnji dan, prije 130 godina rođen je Rudolf Fizir, jedan od najpoznatijih svjetskih konstruktora zrakoplova. Rudolf Fizir rođen je u Ludbregu i jedan je od najpoznatijih inženjera u zrakoplovstvu toga doba.

Školovao se u Zagrebu, Beču, Toulousu i u Wismaru u Njemačkoj gdje je imao prilike pratiti rađanje zrakoplovstva i gdje stječe zvanje diplomiranog konstruktora zrakoplova. Svoj prvi sportski zrakoplov, sportski dvokrilac koji je ostao u nacrtima, konstruirao je još kao student 1913. godine. Tijekom Velikog rata, kao apsolvent radio je u tvrtki Foker, a 1915. godine stekao je diplomu aerotehničkog inženjera. Do 1940. bio je konstruktor zrakoplova u Zemunu, a u doba 2. Svjetskog rata na Tehničkom fakultetu u Zagrebu osnovao je Zavod za projektiranje zrakoplova gdje je predavao gradnju zrakoplova kao izvanredni predavač. Kako tadašnje vlasti nove države nisu dozvoljavale da se u Zagrebu izgradi zrakoplovna industrija Fizir je bio prisiljen preseliti u Novi Sad na rad u Vazduhoplovnoj komandi. Posljednje radno mjesto bilo mu je u Zagrebu u Institutu za istraživanje i Industrijskom projektnom zavodu. Godine 1952. odlazi u mirovinu tijekom koje konstruira novi sportski zrakoplov te gradi četverosjednu amfibiju FA-2. Umro je 11. studenoga 1960. godine u Zagrebu.

Inženjer Rudolf Fizir konstruirao je ukupno 18 zrakoplova – 13 aviona, tri hidroaviona i dva amfibije

Međunarodna zrakoplovna federacija (Fédération Aeronautique Internationale) posthumno mu je dodijelila diplomu internacionalne zrakoplovne federacije ‘Paul Tissandier’ sa sjedištem u Parizu, kao najviše priznanje za njegov ukupan doprinos razvoju zrakoplovstva.

Ludbreg cijeni njegov doprinos i rad

Ludbreg je još 1971. godine dao postaviti spomen-ploču reljefa s njegovim likom na zgradu Centra za kulturu i informiranje „Dragutin Novak“, a ista je ustanova prije 15-ak godina izdala knjigu povodom održavanja stručnog skupa o životu i radu Rudolfa Fizira. Njegovo ime nosi i ludbreški aeroklub te jedna ulica.

Srednja škola Ludbreg u suradnji s Gradom Ludbregom konstruirala je instalaciju „Fizirov aviona“ koja je danas izložena u parku staroga grada.

Komentari