ZBRINJAVANJE OTPADA

Općine Vinica, Cestica, Petrijanec i Sračinec zajednički će koristiti mobilno reciklažno dvorište

Objavljeno: 24.06.2020. 19:38

Zadnja izmjena: 24.06.2020. 19:42

Općine Vinica, Cestica, Petrijanec i Sračinec suvlasnici su novog mobilnog reciklažnog dvorišta koje će zajednički koristiti za zbrinjavanje otpada. Predstavnici općina svoje su novo dvorište preuzeli od proizvođača, tvrtke Tehnix d.o.o iz Donjeg Kraljevca, uz pratnju Davora Skroze, direktora Čistoće koja je davatelj javnih usluga prikupljanja miješanog komunalnog i biorazgradivog komunalnog otpada na području spomenutih općina.

– Zakonska je regulativa da reciklažnim dvorištem upravlja davatelj usluge i pritom kontrolira tko dovozi i što se dovodi, kako bi se otpad mogao ispravno odlagati te kako bi se vodila evidencija o količini prikupljenog otpada, istaknuo je Davor Skroza dodavši kako sve više jedinica lokalne samouprave na području Varaždinske županije prepoznaje važnost brige o zaštiti okoliša, ali i sami građani.

– Dosadašnja iskustva s reciklažnim dvorištima pokazala su da su građani osvijestili važnost pravilnog gospodarenja otpadom. Skuplja se sve više i više otpada, a ovakva dvorišta doprinose da on ne završava u okolišu. Najveći je naglasak na opasnom otpadu i drago mi je da ljudi to prepoznaju, dodao je Skroza te naglasio kako pravilno odlaganje dovodi do smanjenja miješanog komunalnog otpada, što je i konačni cilj.

Najviši europski standardi

Načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec podsjetio je kako su dužni prema Zakonu o održivom gospodarenju otpadom osigurati reciklažno dvorište mještanima.

– To smo činili i proteklih godinu dana kroz najam da vidimo na koji će način to funkcionirati i odaziv je bio jako dobar. Dobili smo podatke koliko otpada se odložilo, a velika se većina odnosila upravo na opasni otpad, naglasio je Posavec.

U postupku nabave izrada mobilnog reciklažnog dvorišta povjerena je tvrtki Tehnix d.o.o., a njegova je vrijednost 160 tisuća kuna. Voditelj komercijalne službe Tehnixa Željko Horvat rekao je kako mobilno dvorište zadovoljava najviše europske standarde kada se govori o komunalnom otpadu, a može se odvojiti i odložiti 40-ak vrsta otpada.

Komentari