općina veliki bukovec

Foto - Svečana sjednica Općine Veliki Bukovec: Evo kako je bilo i što je rečeno

Objavljeno: 02.10.2021. 09:22

Zadnja izmjena: 02.10.2021. 09:22

Foto: Dino Možek

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća u petak je počelo obilježavanje Dana Općine Veliki Bukovec i blagdana zaštitnika župe svetog Franje Asiškog.

Načelnik Općine Veliki Bukovec Franjo Vrbanić u svom je govoru rekao kako u posljednjih deset godina imaju 120 djece manje u osnovnoj školi. – Predstoji nam puno posla da mlade motiviramo da ostanu ovdje i imaju djecu. Vlada je donijela odluku koja je motivirajuća, ali trebalo je i prije donijeti odluku da majka ima punu plaću tijekom cijelog porodiljnog. Treba poticati stanogradnju, ne u Varaždinu ni u Zagrebu, nego u Velikom Bukovcu i drugim sličnim sredinama. Zato dajemo poticaje da mlade ljude vratimo – naglasio je Vrbanić.

Načelnik je podsjetio i na realizaciju projekata poput izgradnje mosta na Plitvici u Dubovici vrijednog 2,6 milijuna kuna, na skoro otvorenje dograđene osnovne škole te na uređenje centra naselja Veliki Bukovec te nadodao kako brinu o sumještanima. – Imamo udruge žena, nogometni klub, sportsko-ribolovni klub, vatrogasce, udrugu umirovljenika s više od 200 članova. Cilj nam je suradnja i zajedništvo, da budemo jedinstveni kako bi nam svima bilo bolje – rekao je Vrbanić.

Nadogradnja škola

Na svečanoj je sjednici Općinskog vijeća bio i varaždinski župan Anđelko Stričak. – Ovo je prelijepi kutak naše domovine. Danas se ovdje prostire najveći rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav koji prolazi kroz pet država, a to je bitno zbog naših najmanjih. Ove godine za OŠ bit će povijesni datum. Nakon 20-ak godina škola je dograđena i ima mogućnost za jednosmjensku nastavu. Ostaje nam još samo OŠ Ivanec, koju ćemo dograditi u ovom mandatu, i sve škole imat će mogućnost jednosmjenske nastave i produženog boravka, a već sada dvije trećine škola to koristi – kazao je župan Stričak.

Briga o mladima

Predsjednica Općinskog vijeća Jasenka Zdelar govorila je o trendu pada broja stanovnika te kako Općina donosi odluke i mjere kako bi potaknuli mlade da ostanu na području općine poput jednokratne pomoći od 2.500 kuna za mlade roditelje, sufinanciranje pola cijene smještaja djece u vrtićima, sufinanciranje školske kuhinje i autobusnog prijevoza, financiranja radnih bilježnica, nagrada za najbolje učenike. Ove su godine srednjoškolcima dodijelili jednokratnu pomoć od 500 kuna, a studentima jednokratnu pomoć od 1.000 kuna.

- Također, donijeli smo Program mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji na području Općine kojim smo mladim obiteljima sufinancirali kupnju stambenog prostora. Ove godine sufinanciramo i kupnju nekretnine za stanovanje, a uveli smo i mjeru kojom ćemo mladim obiteljima sufinancirati adaptaciju stambenog prostora – dodala je Zdelar.

'Demografija je najvažnija'

Uime načelnika i gradonačelnika Dan općine Veliki Bukovec čestitao je načelnik Malog Bukovca Darko Marković, rekavši da je demografija najvažnija tema. – Čestitam Općini Veliki Bukovec na svim mjerama koje je poduzela prema roditeljima i djeci pomažući da imaju osjećaj da nisu u maloj općini nego da imaju sve benefite kao što imaju roditelji u većim gradovima s puno većim proračunima – rekao je Marković.

Komentari