više ništa neće biti isto

30 dana, tri stranke, tri izlaska - kronologija šokova i tko je profitirao

Počelo je s Miloradom Batinićem, pa je došlo do egzodusa iz HSS-a, a posljednji je iz svoje stranke istupio Dubravko Bilić, gradonačelnik Ludbrega...
Objavljeno: 26.02.2021. 09:39

Zadnja izmjena: 26.02.2021. 09:56

Foto: Arhiva

U proteklih 30 dana politička scena Varaždinske županije uzdrmana je s tri napuštanja stranke političara koji su svojim matičnim strankama dosad priskrbili ukupno devet uzastopnih mandata te više vrlo visokih političkih dužnosti na različitim područjima djelovanja…

Utorak, 19. siječnja

Iz Hrvatske narodne stranke izašao je Milorad Batinić, gradonačelnik Ivanca, na vlasti od lokalnih izbora 2005. Stranku je napustio zajedno s još 200 drugih članova ivanečkog HNS-a, a u pozadini svega stajao je njegov sukob s dotadašnjim vodstvom stranke, Predragom Štromarom i Alenom Leverićem, koje je optužio da „miniraju“ njegovo nastojanje da postane predsjednikom HNS-a. S odlaskom Milorada Batinića HNS je izgubio jednoga od ukupno dva svoja gradonačelnika, a još 2019. stranku je napustio i jedan načelnik – Igor Kos koji vodi Općinu Beretinec. HNS će, kako doznajemo, u oba ta mjesta pokušati vratiti vlast s novim kandidatima iz svojih redova.

Petak, 19. veljače

Iz Hrvatske seljačke stranke izašao je Darko Marković, načelnik Općine Veliki Bukovec, županijski vijećnik, ali i predsjednik županijskog HSS-a. Zajedno s Markovićem stranku je napustio i HSS-ov načelnik Velikog Bukovca Franjo Vrbanić, te ukupno više desetaka članova. Nagađa se kako bi stranku mogao napustiti i načelnik Općine Breznica Stjepan Krobot, no ako se to i ne dogodi – stranka je uoči izbora ostala obezglavljena, vodi ju povjerenik i gotovo je nestala iz izvršne vlasti. Kao razlog svojeg izlaska iz HSS-a svi su naveli nezadovoljstvom predsjednikom stranke Krešimirom Beljakom. Darko Marković dosad je stranci priskrbio tri uzastopna mandata.

Ponedjeljak, 22. veljače

Iz Socijaldemokratske partije izašao je Dubravko Bilić, jedini SDP-ov gradonačelnik na području Varaždinske županije, a svojevremeno i saborski zastupnik. Nezadovoljstvo vođenjem stranke, kako na nacionalnoj tako i na lokalnoj razini, Dubravko Bilić izražavao je duže vremena. I on je smatrao da ga se "minira“, odnosno spriječava svaki njegov pokušaj daljnjeg političkog napredovanja – kako kao ponovnog kandidata za saborskog zastupnika, tako i kao eventualnog kandidata za župana – dok su s druge strane priliku dobivali "neki" koji se nisu potvrdili rezultatom ni na jednim izborima. Posebno se u tom kontekstu spominjalo ime Miroslava Markovića, predsjednika varaždinskog SDP-a, koji je dobio priliku ulaska u Hrvatski sabor na parlamentarnim izborima održanim ovog ljeta.

Faktičan i simboličan kraj

Politički slom HSS-a u Varaždinskoj županiji simbolički je obilježila vijest kako će se na listi Reformista za predstojeće lokalne izbore naći i Zvonimir Sabati – nekadašnji predsjednik HSS-a i žestoki rival Radimira Čačića. Upravo za vrijeme Zvonimira Sabatija, tijekom 1990-ih i do polovice 2000-ih, HSS je kontinuirano bio najjača ili druga najjača stranka u županiji. No, kako je HNS pod Čačićevim vodstvo jačao, tako je HSS postupno nestajao sve do dana današnjeg kada je gotovo potpuno iščeznuo u županiji... VIŠE OVDJE.

Uspon Željka Posavca

Nakon što je Dubravko Bilić izašao iz stranke, mladi načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec – jedini je preostali SDP-ov predstavnik izvršne vlasti na području cijele Varaždinske županije. Veći i ranije, kako se Bilić udaljavao od županijske organizacije SDP-a, tako je Posavčev utjecaj sve više jačao. Željko Posavec ujedno je i jedini načelnik kojeg je SDP u Varaždinskoj županiji imao od hrvatskog osamostaljenja. VIŠE OVDJE.

Komentari