ekskluzivno doznajemo

Nikad ispričana pozadina uhićenja: Situacija je rubna i na rubu, evo što se zapravo događa

Penalizacija koja trenutno prijeti cijeloj županiji i gradu Varaždinu je 42,5 puta teža od sredstava za koje se Županija sporila po projektima JPP-a, a što je potrajalo 15 godina. A okolnosti koje su prethodile cijelom slučaju pozivaju na oprez, Varkom je angažirao čak dva pravna tima, a vrijeme curi. U jednom slučaju izvjesnost penalizacije je 100-postotna...
Objavljeno: 29.09.2022. 11:57

Zadnja izmjena: 29.09.2022. 14:33

„GK grupa je jedan od boljih izvođača koji rade na našem sustavu aglomeracije. Oni su u potpunosti na svojem pravcu završili radove, tako da mi nismo imali niti danas imamo pravo propitkivati njihove kompetencije. Tim više što su u natječajnom postupku zadovoljili sve tražene uvjete, od referenci do svega ostaloga“, kazao je danas u eTV studiju direktor Varkoma Bruno Ister.

Svi uvjeti od strane GK grupe zadovoljeni su i po drugom ugovoru – onome za pročistač – no kako je taj ugovor kontaminiran uhićenjima od ljetos, sada ga je potrebno raskinuti, kako bi se raspisao novi natječaj i kako bi se završio pročistač. Poanta je u tome da bez pročistača nema aglomeracije, a bez aglomeracije vjerojatnost da će doći do milijardu kuna teške penalizacije je 100-postotna. Varkom ipak ne može samo tako raskinuti ugovor (zbog svega uvodno rečenog), a što može i što se trenutno poduzima, ispričao je danas po prvi put direktor Varkoma Bruno Ister.

  • Zašto Varkom ne raskine ugovor? - Zato što ne postoji niti će tako skoro postojati pravomoćna presuda, a ako će i kada će postojati – može biti i oslobađajuća, što znači da bi drugoj strani (GK grupi) mogla biti prekršena prava, te samim time u cijeloj situaciji počinjena još veća šteta.
  • Varkom ima samo dvije rizične opcije - Varkom je sada, kako je u eTV studio pojasnio Ister, u potrazi za rješenjima na čemu rade čak dva neovisna pravna tima. „Mi moramo ovaj kontaminirani ugovor raskinuti, te postoje dvije opcije: sporazumna i jednostrana. Traži se najbolja mogućnost koja bi društvo dovela u najmanji rizik. Teško je reći koja je bolja i upravo zbog toga dvije grupe odvjetnika rade na tome. Naša službena i posebno još jedno odvjetničko društvo da bismo imali dva pravna mišljenja“, rekao je Ister, dodajući da će u konačnu odluku biti uključena Skupština i Nadzorni odbor.
  • Okolnosti koje pozivaju na oprez - U prilog tome da ne treba postupiti ishitreno, govore okolnosti koje su prethodile uhićenjima, a prema kojima je sve moglo završiti i dijametralno suprotno. Naime, Željko Bunić se s bivšim izvođačem (Zajednicom ponuditelja WTE-GIS AQUA) sporio se oko dodatnih troškova koje je izvođač želio da mu se priznaju za radove na temeljenju tla (u čemu je GK grupa bila samo podizvočač). Možda bi se bili i dogovorili da nije „iskrsnula“ penalizacija po jednom drugom pitanju.
  • Copy-paste dokumentacija - Penalizacija koja je iskrsnula ubrzala  je proces rastanka između dvije strane koje nikako nisu mogle na zelenu granu. Pao je dogovor da im Varkom plati dokumentaciju, a onda je ta ista dokumentacija (de facto copy-paste) upotrebljena za natječaj koji je kasnije dobila GK grupa i na koji se nije javio nitko drugi. Evo kako je to objasnio Bruno Ister: „Oni (bivša Zajednica ponuditelja) tražili su dodatno tih 30 milijuna i još su si željeli smanjiti neke troškove, bivša uprava se tome usprotivila, došlo je do određenih pregovora, natezanja koje je potrajalo i tko zna kako bi to završilo da nije došla penalizacija koja se dogodila uslijed drugog člana Zajednice ponuditelja (poradi nekih administrativnih pitanja, nap.) – pojasnio je Ister.
  • Slučaj 42,5 puta teži od JPP-a - Da situacija zbog svega toga danas nije bezazlena, osim što je i beskrajno kompleksna, dovoljno slikovito govori podatak da je penalizacija koja trenutno prijeti Varkomu, odnosno zapravo cijeloj županiji i gradu Varaždinu, 42,5 puta teža od sredstava za koje se Županija sporila po projektima JPP-a, a što je potrajalo 15 godina.
  • Moglo bi trajati desetljećima - Sada se, dakle, mogu dogoditi dvije stvari: ili će Varkom biti penaliziran zbog toga što nije završio aglomeraciju (sustav+pročistač) ili po završetku pravnog procesa  koji će (ako do njega uopće dođe i ako bude osuđujući) trajati godinama, a rezultirat će novim procesom koji će trajati još duže i svojevrsnom otplatom „na rate“ iznosa od milijardu i 66 milijuna kuna. Ili će se, naravno, pronaći rješenje i završiti se aglomeracija.

Cijelu emisiju u kojoj je gostovao direktor Varkoma Bruno Ister pogledajte ovdje:

 

Komentari