promjene na vrhu

Je li Stričak upravo postao najmoćniji sjevernjak u HDZ-u?

Malobrojno tijelo HDZ-a, u koje je danas izabran Anđelko Stričak, redovito se sastaje s premijerom, odlučuje o izbornim listama, blagoslivlja financije, amenuje koalicije, pokreće stegovne postupke. Nadzire rad svih članova koji obnašaju bilo kakve funkcije...

Piše: Alen Matušin

Objavljeno: 11.06.2022. 18:16

Zadnja izmjena: 11.06.2022. 18:23

Predsjednik županijskog HDZ-a Anđelko Stričak danas je, na XIX. Općem Saboru HDZ-a, izabran za člana Predsjedništva spomenute stranke, što je njezino drugo najviše operativno tijelo nakon funkcije predsjednika, koju okružuju zamjenik i četiri potpredsjednika.

Članova predsjedništva HDZ-a bira se samo deset, a još ih nekolicina to može postati automatizmom, odnosno obnašajući visoke funkcije poput predsjednika Vlade, predsjednika Sabora; predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a; predsjednika HDZ-a Grada Zagreba, i t.sl.

Predsjedništvo HDZ-a je stranačko tijelo koje se sastaje redovito s predsjednikom, a ovlasti su mu vrlo široke i vrlo konkretne, naročito kada je stranka na vlasti kao što je slučaj posljednjih godina. Predsjedništvo HDZ-a, naime, odlučuje o svim aktualnim političkim pitanjima, donosi izborni program, utvrđuje strategiju, izborne liste te "ameneuje" i eventualne koalicije. Nadzire rad svih članova koji obnašaju bilo kakve funkcije.

Financijski plan HDZ-a također je nešto što usvaja Predsjedništvo, a ono, jednako tako, daje „blagoslov“ i godišnjim financijskim izvještajima. Ukupno je sedam ključnih ovlasti Predsjedništva, pri čemu sasvim sigurno ne treba smetnuti s uma ni mehanizam pokretanja stegovnih postupaka.

Prijeđu li se pogledom imena izabranih članova Predsjedništva, Plenkovićeva intencija očito je bila u ključnom operativnom tijelu HDZ-a okupiti župane i predsjednike županijskih organizacija, odnosno – najpoznatije dužnosnike stranke u mjestima gdje HDZ stoji slabije. Da će s područje sjevera Hrvatske to savim sigurno postati Anđelko Stričak, u kuloarima je poznato već neko vrijeme.

Burno desetljeće

Anđelko Stričak jedini je HDZ-ov župan na prostoru od gotovo 5 tisuća kvadratnih kilometara, koliko pokrivaju četiri sjeverne županije. Županijsku organizaciju preuzeo je u vrlo složenim uvjetima nakon Vlade Jadranke Kosor; prvi saborski mandat izborio 2015., obranio ga je na prijevremenih izborima 2016., i ponovio 2020. Iste godine treći put je izabran za predsjednika županijske organizacije, a godinu dana kasnije i za župana. Anđelko Stričak time je ujedno postao najdugovječniji i dosad najuspješniji predsjednik županijskog HDZ-a Varaždinske županije.

Visoko Horvatić, Kaniški i Križanić

Današnji XIX. Opći Sabor HDZ-a domaćim članovima stranke donio je još tri visoke pozicije. Nenad Horvatić, Goran Kaniški i Josip Križanić izabrani su u Nacionalni odbor stranke, što je najviše tijelo HDZ-a između dva Sabora stranke. Najmanje jednom u tri mjeseca Nacionalno predsjedništvo sastaje se s predsjednikom te utvrđuje i raspravlja o onome što operativno provode on i predsjedništvo. U izvanrednim situacijama, predsjednik HDZ-a dužan je sazvati Nacionalno predsjeništvo stranke ukoliko to zatraži trećina njegovih članova.