najavljena konferencija

Stričak objavljuje kandidaturu za župana - ovo je njegova politička biografija

Objavljeno: 19.03.2021. 17:52

Zadnja izmjena: 19.03.2021. 18:17

Foto: Arhiva

Županijski HDZ za sutra je sazvao konferenciju za medije, a povod konferenciji je objava kandidature za župana predsjednika županijskog HDZ-a, saborskog zastupnika Anđelka Stričaka.

Ovo je njegova politička biografija:

  • Početci

Anđelku Stričaku ovo će biti drugi put da kreće u utrku za župana – nakon 2013. godine, kada se u drugom krugu našao s tadašnjim županom koji je branio mandat, HNS-ovim Predragom Štromarom.

U lokalnoj politici Anđelko Stričak prisutan je već više od 20 godina, odnosno od 1999. kada je postao načelnik Općine Visoko. Prethodno je bio profesionalni vojnik, te sudionik Domovinskog rata iz redova policije. Kasnije je završio i Ekonomski fakultet u Zagrebu.

  • Sukob s HNS-om

Kao načelnika općine obilježio ga je projekt izgradnje osnovne škole i sportske dvorane u Visokom, a kao županijskog vijećnika 10-godišnji sukob s HNS-om (2005.-2015.). Godine 2008. sudjelovao je u smjeni Radimira Čačića, a Predraga Štromara nazivao je „najnesposobnijim županom ikad, koji je potrošio 1,6 milijarda kuna“.

Predsjednik županijskog HDZ-a postao je 2012. godine, i to kao „treća opcija“ između dvije sukobljene struje: varaždinske Vladimira Kurečića i južne, Zdravka Maltara. Prvi veliki izazov bila mu je upravo kandidatura za župana 2013.

  • Ulazak u Sabor

Sukobi Stričaka i Štromara nastavili su se u Županijskoj skupštini, no sve se promijenilo 2015. kada je Tomislav Karamarko, kao tadašnji predsjednik HDZ-a, III. izboroj jedinici dopustio da samostalno formira izbornu listu. Tada je Anđelko Stričak po prvi put postao saborski zastupnik i više nije sudjelovao u raspravama unutar Skupštine.

Lokalne izbore 2017. obilježio je dvoboj Čačić-Štromar, odnosno povratak Radimira Čačića i povratak Ivana Čehoka, a Stričak je po drugi put pokušao uspjeti s kandidatom kojeg smatra bližnim centru - Damirom Habijanom, kojeg je prethodno doveo na čelo varaždinskog HDZ-a. Prvi put nešto slično je pokušao 2013., kada je gradski HDZ u utrci za gradonačelnika podržao nezavisnog Marijana Cingulu.

  • 2017-a

Unatrag četiri godine Anđelko Stričak bio je po treći put izabran u Hrvatski sabor i po treći put izabran na čelo županijskoga HDZ-a, no - unatoč njegovom kontinuitetu - sukob dvije struje unutar HDZ-a nije nestao, nego se nastavio dolaskom Siniše Jenkača na čelo Novog Marofa 2015.

Od 2017. godine do danas, Stričak se suočava i sa specifičnom političkom situacijom, u kojoj su njegovi dugogdišnji politički protivnici (Čačić, Štromar) postali HDZ-ovi nacionalni politički partneri ("jezičac na vagi"). I upravo u toj specifičnoj situaciji, kada mu protukandidat participira u HDZ-ovoj vladajućoj većini, Stričak je dočekao i predstojeće lokalne izbore, zbog čega će biti vrlo zanimljivo vidjeti kako će se u njima postaviti...

Već od sutra.

Komentari