''Sigurnost i zaštita ljudskih života nema cijenu''

Anđelko Stričak u Saboru govorio o prijedlogu Zakona o prijenosu i obradi podataka o putnicima u zračnom prometu

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 07.03.2018. 09:16

Zadnja izmjena: 07.03.2018. 09:16

Tijekom saborske rasprave o prijedlogu Zakona o prijenosu i obradi podataka o putnicima u zračnom prometu u svrhu sprječavanja, otkrivanja, istraživanja i vođenja kaznenog postupka za kaznena djela terorizma i druga teška kaznena djela Anđelko Stričak, saborski zastupnik iz Varaždinske županije istaknuo je kako bez sigurnosti i sprječavanja bilo kakve ugroze Republike Hrvatske i njenih građana nema daljnjeg razvoja gospodarstva posebice turizma.

Naveo je također kako je nužno ojačati i unaprijediti međunarodnu suradnju te osigurati učinkovitu razmjenu i upotrebu svih relevantnih podataka u svrhu otkrivanja i sprječavanja terorizma i drugih teških kaznenih djela.

– Ovim Prijedlogom Zakona želi se propisati obveza i postupak prijenosa podataka o putnicima u zračnom prijevozu koje prikupljaju zračni prijevoznici, obrada tih podataka od strane nadležnih tijela te sve daljnje postupke s tim podacima primjerice njihova obrada i čuvanje kao i rokovi čuvanja podataka – pojasnio je Stričak.

U svom je obraćanju Saboru otklonio sumnju o zadiranju u privatni život i osobne podatke pojedinca, odnosno Zakon će osigurati ravnotežu između legitimnog interesa očuvanja javne sigurnosti i potrebe zaštite osobnih podataka. Naglasio je kako se posebnim propisima, kojima se uređuje zaštita osobnih podataka, zabranjuje obrada podataka kojima se otkrivaju rasa ili etničko podrijetlo, politička stajališta, vjerska ili pak druga uvjerenja, sindikalno članstvo, zdravlje ili spolni život ispitanika. Da je donošenje ovakvog Zakona u današnje vrijeme nažalost prijeka potreba Stričak je argumentirao statističkim podacima o terorističkim akcijama na europskom tlu. 

– Turizam je u današnje vrijeme krhka gospodarska grana koju samo jedna teroristička akcija može unazaditi godinama. No, ono što je najvažnije je zaštita ljudskih života i stoga u našoj domovini moramo poduzeti sve kako bi se naši građani, ali i turisti osjećali sigurno – zaključio je Stričak.

Komentari