Antifašisti nepomirljivo: Zašto bi se na Hrastovu inicijativu micalo Tita s trgova i ulica?

Milivoj Dretar

Objavljeno: 09.04.2015. 17:31

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Arhiva eVž

Hrastova inicijativa "Dosta je", kojom ova stranka, kako poručuju, želi za sva vremena raskrstiti s Titovim totalitarizmom, neprihvatljiva je za antifašiste u varaždinskom kraju...

>>Ilčić: S Titom želimo raskrstiti za sva vremena

Mi, antifašisti Varaždinske županije i Hrvatske, upoznati smo s inicijativom Hrasta. Naravno, uopće je ne podržavamo, rekao je za eVaraždin prof. Milivoj Dretar, član Predsjedništva Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske.

- Smatramo da je pravo svake osobe da ima svoju vlastitu percepciju povijesnih ličnosti, bilo onu pozitivnu ili negativnu. Naime, to je stvar odgojno - obrazovnih vrijednosti svakog od nas. I do sada su više puta mijenjani nazivi ulica i ustanova, koliki su samo problemi nastali oko toga? No, već i sama činjenica da su neki trgovi ostali s Titovim imenom govori  da ako se to nije mijenjalo početkom devedesetih, ne bi se smjelo ni danas – naglasio je Dretar koji smatra apsurdnim činjenicu da se u našoj metropoli nalaze Kennedijev i Rooseveltov trg, a ne i Titov.

Znaju li u Hrastu, pita se Dretar, tko je najzaslužniji za oslobođenje Zagreba i Hrvatske od fašista 1945. godine.

- Sada bi se na njihovu inicijativu mijenjale Titove ulice i trgovi!? A zašto se onda ne vraća naziv Ulici 8. svibnja, narodnih heroja ili se nešto ne nazove po Ratimiru Hercegu? Nadam se da Hrast valjda ne smatra kako sve što je povezano s antifašističkom borbom u Hrvatskoj treba zatrti – ističe Dretar.

Komentari