priopćenje za medije

Vupora Plenkoviću: Proračun ne vodi dovoljno brige o utjecaju inflacije

Objavljeno: 23.11.2022. 20:33

Zadnja izmjena: 23.11.2022. 20:33

"Iako je državni proračun Republike Hrvatske za 2023. godinu dobio prolaznu ocjenu Europske komisije, potrebno je voditi više računa o standardu hrvatskih građana koji je trenutno narušen divljanjem cijena i rekordnom inflacijom", upozorila je SDP-ova saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora.

Naime, zastupnica Antolić Vupora je u Hrvatskom saboru rekla kako dosadašnje povećanje mirovina s obzirom na inflaciju koja trenutno iznosi više od 12 posto nije dovoljno, upitavši premijera Andreja Plenkovića razmatra li Vlada mogućnost mijenjanja formule na način da se u stopostotnom iznosu uvaži ili rast inflacije ili rast plaća, ovisno o tome što je hrvatskim umirovljenicima, koji su suočeni sa sveopćim poskupljenjima, povoljnije.

- Unatoč tome što je proračun dobio prolaznu ocjenu Europske komisije, on ne vodi dovoljno brige o utjecaju inflacije i povećanju cijena energenata na društvo, kako na gospodarstvo, tako i na građane, zbog čega je SDP uputio niz amandmana kojima ćemo tražiti zaštitu naših građana od divljanja cijena. Bez obzira što je Vlada donijela čitav niz mjera kojima građanima i poduzetnicima olakšava negativan utjecaj inflatornog i energetskog udara, bitnije od zadovoljavanja Maastrichtskih kriterija je voditi računa o standardu naših građana – rekla je Antolić Vupora.

Dodala je i kako s jedne strane inflacija obara rekorde, dok su s druge strane plaće narasle upola manje, a mirovine čak i manje od toga što, prema njenim riječima, ne ukazuje na to da je državni proračun socijalno osjetljiv.

Komentari