svjetski dan zdravlja

Antolić Vupora: Dugovanjima od 14 milijardi kuna naš zdravstveni sustav je neodrživ, nužne su promjene

Objavljeno: 07.04.2022. 08:59

Zadnja izmjena: 07.04.2022. 12:58

Predsjednica Županijske organizacije SDP-a Varaždinske županije i saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora povodom Svjetskog dana zdravlja uputila je čestitku i zahvalu svim vrijednim zdravstvenim djelatnicima koji predano rade svoj posao na dobrobit svih građana.

Antolić Vupora istaknula je kako smo se suočivši se s korona krizom unazad dvije godine postali  svjesniji no ikada koliko je zdravstveni sustav važan kotačić u funkcioniranju društva.

- Mislim da su nam se svima u pamćenje urezale slike respiratora, vojnih šatora i iscrpljenih liječnika koji su danonoćno zbrinjavali pacijente na covid odjelima u nezapamćenoj krizi s kojom se suočio zdravstveni sustav. Više od dvije godine od pojave prvog slučaja je iza nas, a trenutno poboljšanje epidemiološke situacije možemo zahvaliti cjepivu kao najvećem znanstvenom dostignuću u povijesti čovječanstva – ističe Antolić Vupora te opominje kako su mnogi tek u krizi otvorili oči i uvidjeli da stvari ne funkcioniraju kako bi trebale, na što je SDP često upozoravao.

-Povećanjem ulaganja u edukaciju i nove tehnologije i pružanjem boljih uvjeta našim liječnicima, medicinskim sestrama i tehničarima moramo stvoriti nadstandard u medicini, a nužno je i unaprijediti postojeću Mrežu hitne medicine  – rekla je Antolić Vupora.

Dodaje kako bi trebalo razmisliti o zonama djelovanja pojedinih županijskih zavoda na način da mogu reagirati i ekipe iz susjednih županija, a ne da se čeka slobodna ekipa unutar zavoda, te nužnim smatra i uvođenje posebnih programa u školski sustav.

-Prema zadnjem izvještaju državna revizija utvrdila je kako je dug u zdravstvu dosegnuo vrtoglavih 14 milijardi kuna. Ovakvim ogromnim dugovanjima naš zdravstveni sustav je neodrživ i potrebne su mu temeljite promjene. Za to krivnju moraju snositi vladajući, a nikako ne zdravstveni djelatnici koji daju zadnje atome snage u spašavanju ljudskih života i svoj posao obavljaju maksimalno posvećeno i profesionalno. I na tome im velika hvala. S nadom u bolje sutra, želim vam sretan Svjetski dan zdravlja – zaključila je Antolić Vupora.

Komentari