izlaganje u saboru

Antolić Vupora: HDZ je propustio zaštititi građane, mi ćemo to učiniti kada dođemo na vlast

Objavljeno: 14.10.2022. 10:47

Zadnja izmjena: 14.10.2022. 11:00

'Vlada mora pod hitno reagirati i napraviti ključne korake kada je u pitanju  preprodaja dugova kako bi se zaštitili građani Republike Hrvatske'.

Naglasila je to u Hrvatskom saboru Barbara Antolić Vupora koja je u ime SDP-a ukazala na dobre ali i loše strane Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o potrošačkom kreditiranju. Naglasila je da se radi o velikom problemu u kojem bi se mogao naći veliki broj građana koji neće moći uredno vraćati svoje kredite.

-Nemojmo se zavaravati i gurati građane na rub provalije. Ovo je ujedno pitanje i nacionalne sigurnosti jer se dugovi od 10 do 15 tisuća kuna velikog broja hrvatskih građana mogu naći na tržištu dugova koje nije nikako zakonski regulirano. Vlada mora reagirati kako bi se spriječilo “legalno kamatarenje” naših građana - zatražila je Antolić Vupora ističući kako je sada krajnje vrijeme za to prije svega zbog rastuće inflacije i velikog rasta troškova života.

Upozorila je da bi se dio građana ponovo mogao naći u izuzetno teškoj situaciji jer će im egzistencija doći u pitanje. Procjenjuje se da je tržište duga teško oko 30 milijardi kuna, pri čemu se dio odnosi na građane, a dio na tvrtke, a svake godine banke prodaju bar po nekoliko milijardi kuna loših plasmana.

-Država mora zaustaviti ovu kaubojštinu prema građanima i dužnicima i zaštititi ih. SDP-u će to biti jedan od glavnih prioriteta kad preuzme odgovornost za vođenje ove zemlje. Mi ćemo zaštititi naše građane i pomoći im, a ne kao ova Vlada koja ih je ostavila na cjedilu - zaključila je saborska zastupnica Antolić Vupora te iznijela konkretan prijedlog.

Predložila je da HANFA regulira rad agencija koje se bave preprodajom dugova. S tim se prijedlogom složio i državni tajnik u Ministarstvu financija Stjepan Čuraj.

Komentari