polaganje vijenaca

Antolić Vupora: Ključno je da mladi doznaju sve činjenice o antifašistima i antifašističkoj borbi u našem kraju

Objavljeno: 28.06.2022. 18:20

Zadnja izmjena: 28.06.2022. 18:21

Kod spomen obilježja u Turčinu danas su položeni vijenci u znak sjećanja na 28. lipnja 1941. godine kad su aktivisti Saveza komunista na čelu s Karlom Mrazovićem upravo na tom mjestu održali sastanak na kojem su donijeli odluku o podizanju ustanka protiv okupatora i domaćih izdajnika u varaždinskom kraju.

Počast žrtvama fašizma je zajedno s članovima ZUABA-e Varaždinske županije odala i saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora koja je iskoristila tu prigodu i za zahvalu članovima Zajednice na kontinuiranom očuvanju ovog, ali i ostalih spomen obilježja te čuvanju sjećanja i istine o pojedinim važnim događanjima vezanim uz Drugi svjetski rat i antifašističku borbu u našem kraju.

- Važnost njihove edukacije tim je veća zbog činjenice da je iz udžbenika sustavno maknut dio o Drugom svjetskom ratu, odnosno antifašističkoj borbi u Hrvatskoj. Svugdje na našem području gdje postoje spomen obilježja vrlo lako se može dogovoriti s ravnateljima škola da pošalju djecu i mlade na ta mjesta prigodom obilježavanja pojedinih događanja iz Drugog svjetskog rata, da doznaju sve relevantne činjenice jer to je iznimno važan dio naše povijesti – istaknula je Antolić Vupora.

Kazala je i kako mlade generacije o tome mogu podučiti još uvijek živuće osobe koje su bile sudionici antifašističke borbe, članovi ZUABA-e ili pak povjesničari koji znaju više o tim događanjima u našoj sredini.

- Ključno je da mlade osobe doznaju sve činjenice o antifašistima i antifašističkoj borbi u ovom našem kraju i budu svjesni njihovih vrijednosti, odnosno svega dobrog što nam je donijela borba protiv fašizma i pobjeda nad tim zlom – zaključila je saborska zastupnica Antolić Vupora.

Komentari