priopćenje za medije

Antolić Vupora: Lokalni proračun donosi projekte, a kod državnog je važna i politička potpora Vladi

Objavljeno: 01.12.2022. 16:52

Zadnja izmjena: 01.12.2022. 16:52

Objava Socijaldemokratske partije Hrvatske - SDP

SDP-ovi saborski zastupnici iz treće izborne jedinice glasali su protiv proračuna kojeg predlaže Vlada Republike Hrvatske i time jasno izrazili svoj stav i nezadovoljstvo odnosom Vlade prema građanima sjevera Hrvatske. Razvijeni i gospodarski jaki dio naše zemlje već godinama se uzastopno zanemaruje i zadovoljava sitnim mrvicama nauštrb Slavonije i Dalmacije, koje slove kao jake HDZ-ove utvrde, projekti se dodjeljuju po političkom ključu, dok korupcija u državi cvjeta u svim segmentima vlasti.

U trenutku kada siromaštvo naših sugrađana dostiže najviše razine, kada umirovljenici nemaju doslovno za kruh, zdravstveni sustav je pred kolapsom, a inflacija i iseljavanje sve veće, ne možemo podržati proračun koji u sebi ne sadrži istinska rješenja i namjere za rješavanje navedenih problema.

Jednako tako važno je naglasiti da ukoliko razvoj sjevera ovisi isključivo o amandmanima zastupnika u Hrvatskom saboru, moramo se ozbiljno zabrinuti i zapitati što radi Vlada RH. Kako to da amandmani Barbare Antolić Vupore o produženju nove trase Podravske magistrale od Petrijanca do Slovenije i  sufinanciranju građanima za uklanjanje štetnih salonitnih ploča nisu prošli, za razliku od amandmana koji su HDZ-ovci upućivali sami sebi radi dodatne promocije.  

Važno je naglasiti bitnu razliku između podrške lokalnim i državnom proračunu, a to je da se na lokalnoj razini radi samo o podršci projektima, a na državnom nivou se daje i politička potpora Vladi. U gradovima i općinama to nije slučaj jer su gradonačelnici i načelnici birani neposredno, ne smjenjuje ih gradsko ili općinsko vijeće za razliku od Sabora u kojemu većina od 76 zastupnika daje legitimitet predsjedniku Vlade.

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj predložio je Gradskom vijeću proračun iznimno bogat projektima, proračun koji između ostalog omogućava veće plaće tetama u vrtiću i koji za cilj ima riješiti problem varaždinskih bala. Navedeni proračun može služiti kao primjer brojnim drugi, a posebice Varaždinskoj županiji, koja od dolaska nove vlasti projektno stagnira, točnije nema gotovo ni jednog novog projekta ili čak ideje koju je potrebno realizirati.

Nažalost, ponovno smo u našoj županiji svjedoci sitnog politikantstva, koje služi već godinama kao okosnica funkcioniranja HDZ pod vodstvom Čehokove liste. Za njih je vlast važnija od građana, te istu nastoje zadržati i očuvati pod svaku cijenu, zanemarujući činjenicu da ljudi moraju biti u prvom planu, a ratove i osobne interese  je potrebno ostaviti po strani! 

Komentari