novi zakon o referendumu

Antolić Vupora: Lokalni referendumi prilika su za digitalnu transformaciju

Objavljeno: 30.09.2021. 18:54

Zadnja izmjena: 30.09.2021. 18:55

Novim Zakonom o referendumu procedura referenduma će se liberalizirati zbog produljenja prikupljanja potpisa, a jedinice lokalne samouprave morat će osigurati mjesta za prikupljanje potpisa referendumskim inicijativama.

Saborska zastupnica SDP-a Barbara Antolić Vupora smatra da bi se procedurom moglo manipulirati na način da se oteža ili okakša prikupljanje potpisa, ovisno o tome kako odgovara onoj opciji koja je negdje na vlasti.

- Ne bi bilo dobro da se pojave itko koji će o tome odlučivati na svoj način. Liberalizaciju treba pozdraviti, no i pojačati kontrolu u nekim segmentima što u ovom trenutku nije dovoljno urediti samo zakonski, nego i ustavno i to posebno što se tiče tema oko kojih se može raspisati referendum jer to do sada nije bilo definirano – rekla je u Hrvatskom saboru Antolić Vupora.

Uključiti IT sektor

Vupora je dodala kako prikupljanje potpisa za referendum treba omogućiti i putem sustava e-Građani s najvišim stupnjem vjerodajnica, što bi onemogućilo manipulacije, ali i smanjilo troškove referenduma. Poseban naglasak SDP-ova je saborska zastupnica stavila na potrebu uvođenja elektronskog glasovanja na lokalnim referendumima.

- Smatram da je lokalni referendum izvrsno područje za uvođenje digitalne transformacije. Moj je prijedlog i apel da se i IT industrije uključe pa da se sigurnost glasovanja i drugih sustava poveća. Na tome treba raditi i ubuduće u interesu sviju nas, a tako piše i u programu  hrvatske vlade – zaključila je Antolić Vupora.

Komentari