prijedlog zastupnice

Antolić Vupora: Naše zviždače treba štititi i nagraditi, a ne osuditi

Objavljeno: 08.04.2022. 18:58

Zadnja izmjena: 08.04.2022. 18:58

Saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora s Klubom zastupnika SDP-a od Vlade Republike Hrvatske traži da izmjene i dopune Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti - zviždača predloži Hrvatskom saboru u roku od 180 dana.

Stav SDP-a je da se mora osigurati pravni okvir za organizaciju sustava psihosocijalne pomoći prijaviteljima nepravilnosti. Kako navode, cilj Zakona trebao bi biti zaštita građana koji prijavljuju nepravilnosti, a događa se suprotno - njihova egzistencija stavljena je na kocku. Stoga, SDP zahtjeva donošenje posebnih protokola unutar javnozdravstvenog sustava za kvalitetnu psihosocijalnu podršku za zviždače kako bi se adekvatno reguliralo to pitanje.

Prijedlogom zastupnice Barbare Antolić Vupore o uvođenju priznanja "Ankica Lepej", nedavno preminule najpoznatije hrvatske zviždačice, žele iskazati doprinos zviždačima kao ključnim izvorima za istraživačko novinarstvo, novinare i neovisne medije.

- Umjesto osude treba im odati priznanje i žustro ih štititi jer su nam upravo oni ukazali na netransparentnost, korupciju i nepotizam. Svojim radom uštedjeli su nam milijune i ucrtali put koji bi trebale slijediti buduće generacije. Svojim vrijednim radom nezakonitosti stavljaju na stup srama i ne smijemo dopustiti da na kraju oni ispadnu ti koji će biti posramljeni i narušena zdravlja. Ovo Priznanje trebalo bi ohrabriti građane da otkrivaju i prijavljuju nepravilnosti i na taj način pridonose borbi protiv korupcije štiteći javni interes. Zadaća države, njenih institucija kao i svih nas je da snažno štitimo zviždače - rekla je.

Komentari