komentar

Antolić Vupora o rezultatima popisa: 'HDZ je za Hrvatsku bio štetniji od rata'

Objavljeno: 15.01.2022. 14:22

Zadnja izmjena: 15.01.2022. 14:29

"Poražavajući preliminarni rezultati popisa stanovništva koji pokazuju da je Hrvatska u posljednjih deset godina izgubila gotovo 10 posto stanovništva, odnosno blizu 400 tisuća građana, posljedica su i poraz izrazito loše politike aktualne vlasti“, poručuje Barbara Antolić Vupora, saborska zastupnica SDP-a, nakon objave prvih rezultata popisa stanovništva.

Antolić Vupora posebno se osvrnula na III. izbornu jedinicu, odnosno područje Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije koje je u posljednjih deset godina izgubilo sveukupno 35 tisuća stanovnika, odnosno grad nešto manji od Varaždina,  koji nakon najnovijeg popisa broji 43,9 tisuća stanovnika.

- Sjever Hrvatske kao pokretač gospodarskog razvoja te lider na brojnim drugim područjima također ima pad broja stanovnika, što je samo dokaz da se ljudi ne iseljavaju samo iz krajeva u kojima nedostaje razvijenog gospodarstva i radnih mjesta već iz cijele Hrvatske. Pravi problem leži u općem nefunkcioniranju države, duboko ukorijenjenoj korupciji te činjenici da se mladima u ovoj zemlji ne nudi nikakva perspektiva i budućnost osim ako su vlasnici iskaznice vladajuće stranke – rekla je Vupora.

Vatrogasne mjere

Mnogo je dokaza za nefunkcioniranje opće države, kaže Vupora. Od lošeg i sporog sudstva, izostanka strategija pogotovo kada su u pitanju mladi; nejednakih uvjeta u mogućnostima obrazovanja, kao i još uvijek neravnopravnog položaja žena.  Vatrogasne mjere poput dodjele 200.000 kn za povratak iseljenih samo pokazuju potpuni nedostatak pravih demografskih mjera.

'HDZ gori od rata'

"Možemo samo sa strepnjom očekivati rezultate dobne strukture stanovništva koji će sigurno dodatno ukazati da je HDZ svojom vladavinom napravio puno više štete nego sam rat u kojem je Hrvatska postala samostalna država", zaključila je Vupora.

Komentari