rasprava

Antolić Vupora o zviždačima: 'Oni su nam uštedjeli milijune i usmjerili ponašanje budućih generacija'

Objavljeno: 27.01.2022. 11:08

Zadnja izmjena: 27.01.2022. 11:08

Nakon što je prošlog tjedna u ime SDP-a predložila da Hrvatski sabor uvede priznanje "Ankica Lepej" nedavno preminule najpoznatije hrvatske zviždačice, saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora u raspravi o Zakonu o zaštiti zviždača dodatno je obrazložila prijedloge poboljšanja.

Kako navode iz SDP-a, u ime Kluba se založila za osnivanje središnjeg tijela za pravnu, materijalnu i ostalu podršku i zaštitu zviždača.

- Oni su nam uštedjeli milijune. Usmjerili su ponašanje budućih generacija. Najmanje što možemo učiniti, prema smjernicama koje propisuje i mreža europskih tijela za zaštitu zviždača je osnivanje institucije s imenom i telefonskim brojem, kao što imamo USKOK, Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa ili druga tijela. Bitno je tijelima, koja se bore protiv korupcije, koja prokazuju ono što ne valja u društvu, dati ime, dati značenje u društvu - rekla je Antolić Vupora.

Također, kako stoji u priopćenju, istaknula je da zakon o zviždačima mora nositi u sebi poticajno okruženje u kojem neće biti moguće da se građani boje prijaviti nepravilnosti te je pritom predložila nekoliko izmjena kako bi se zakonski prijedlog poboljšao. Među njima je dodavanje diskriminacije i ugrožavanja ljudskih prva kao važnih područja koja moraju biti otkrivena ukoliko se događaju, posebno u tijelima javne uprave. Kao važno istaknula je i reguliranje sigurnosne zaštite prijavitelja.

- Dosadašnja praksa doista nam ne može pokazati uspjeh u zaštiti zviždača. Znamo da su oni tijekom cijelog života trpjeli posljedice svog časnog djela, da ih društvo, osim napisima u medijima nije posebno nagrađivalo. Nisu imali adekvatnu životnu priču koja bi mogla pokazati budućim generacijama kako se isplati prokazati i progovoriti o nepravilnosti i tako zaštititi javno dobro i javni interes te time biti na koristi i ugled generacijama u budućnosti - rekla je saborska zastupnica dodajući da ovim prijedlogom zakona nije omogućena dovoljna razina zaštite, a nema ni dovoljno poticaja za atmosferu čuvanja javnog općeg dobra.

Komentari