hrvatski sabor

Antolić Vupora: Podaci o mentalnom zdravlju djece su alarmantni, potrebna je hitna reakcija

Objavljeno: 26.05.2023. 09:40

Zadnja izmjena: 26.05.2023. 09:40

Saborska zastupnica i predsjednica županijskog SDP-a Barbara Antolić Vupora jučer je u Saboru predala amandman kojim bi omogućili da se proračunom osiguraju sredstva za dječje psihologe, prosječno dodatnih četiri po županiji. 

Namjera je, kako ističe, da država pokrene projekt za pomoć u osiguravanju mentalnog zdravlja djece, što je prijeko potrebno diljem Hrvatske. Službeni podaci govore o sve lošijem stanju mentalnog zdravlja kod djece, a stanje je, dodaje, alarmantno. 

- Nakon alarma u Srbiji trebamo hitno reagirati da spriječimo kako se tako nešto ne bi dogodilo i ovdje. Kad gledamo trenutno stanje, ovo što sad imamo nije dovoljno i vodi prema vrlo lošim ishodima zanemarivanja alarmantnih podataka mentalnog stanja djece danas. Za Hrvatsku je psihijatrijska bolnica za djecu i mlade, u Zagrebu tkz. "Kukuljevićeva" s tek 38 stacionarnih kreveta i pet liječnika, a stižu joj pacijenti iz čitave Hrvatske, premala - rekla je.

'280% više pokušaja suicida'

Pritom je spomenula da su podaci o mentalnom zdravlju djece koje je nedavno iznijela pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat-Dragičević, zabrinjavajući, a oni govore da je broj dječjih i adolescentnih psihijatara nedovoljan u odnosu na potrebe i da treba povećati broj specijalizacija psihijatara. 

- U prvih pet mjeseci ove godine, u odnosu na prošlu, u Kukuljevićevoj zabilježeno je čak 280% više pokušaja suicida kod djece do 14 godina. Nemoguće je ostati hladan. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), u 2020. godini zbog problema s mentalnim zdravljem obiteljskom se liječniku javilo 18.309 djece u dobi od sedam do 19 godina  - zaključila je Antolić Vupora uz apel da se hitno reagira. 

Komentari