sabor

Antolić Vupora: Povećanje minimalne plaće za 350 kuna u današnjim uvjetima je nedovoljno

Objavljeno: 29.10.2021. 14:29

Zadnja izmjena: 29.10.2021. 14:29

Saborska zastupnica i predsjednica ŽO SDP-a Varaždinske županije Barbara Antolić Vupora u Hrvatskom je saboru izjavila da danas obitelj s manje od 10.800 kuna ne može dostojanstveno živjeti.

Kako navodi SDP, u saborskoj raspravi o izmjenama i dopunama Zakona o minimalnoj plaći, koja bi se povećala za 350 kuna i iznosila 3750 kuna, Antolić Vupora je rekla da broj onih koji primaju iznos minimalne plaće stalno raste.

- U 2018. godini bilo je 37 tisuća onih koji su na minimalnoj plaći, a danas je taj broj više od 52 tisuće. Ako pogledamo koliko je potrebno u trgovini za najpotrebnije, dođe se na 100 kuna. Tako 30 dana u mjesecu i to je 3.000 kuna. Prema izračunu sindikata ono osnovno što trebaš da bi preživio mjesec, košta 7.800 kuna. Onih koji danas u Hrvatskoj ne žive dostojanstveno i ne primaju dovoljno je više od milijun. Tu su još i umirovljenici. Milijun ljudi je na granici siromaštva ili u siromaštvu - rekla je.

Kako navode, dodala je da je rješenje koje nudi Vlada kroz povećanje minimalne plaće dobro, no treba skrenuti pozornost da uvjeti u gospodarstvu nalažu budući rast plaća.

- Zanemarili smo i dio poticaja gospodarstvu, pogotovo kod onih koji zapošljavaju manji broj djelatnika, koji su najosjetljiviji na tržištu, koji moraju preživjeti, dati dostojne plaće radnicima. Takvih je puno, a žele da plaće njihovih radnika budu dovoljne. Nemoguće je biti sretan i imati dostojan život ukoliko plaća nije dovoljna da pokrije troškove košarice. Prema sindikatima to je 10.800 kuna. Ispod toga je nemoguće u Hrvatskoj preživjeti. Izmjenama Zakona se pokušava barem malo minimizirati štetu, ali je to nedovoljno u uvjetima u kojima danas živimo – rekla je Antolić Vupora.

Komentari