priopćenje

SDP: Predlažemo mjere protiv vala poskupljenja, posebno za umirovljenike

Objavljeno: 12.02.2022. 10:07

Zadnja izmjena: 12.02.2022. 10:21

Saborska zastupnica i predsjednica SDP-a Varaždinske županije Barbara Antolić Vupora predstavila je prijedlog SDP-a koji bi, kako je rekla, mogao zaštititi građane od divljanja cijena i vala poskupljenja.

Kako su naveli, SDP traži hitno uvođenje novčanih potpora umirovljenicima za ublažavanje posljedica krize izazvane inflacijom i rastom cijena. Konkretno, traže potpore za sve umirovljenike s mirovinom manjom od 4.000 kuna. Ta bi se potpora isplaćivala u više mjesečnih rata i obuhvatila bi između 800 i 850 tisuća umirovljenika. Dodala je i da se za tu mjeru hitno treba osigurati između 650 i 700 milijuna kuna.

Prema tom prijedlogu, kako je objasnila, umirovljenicima s primanjima do 1.500 kuna osiguralo bi se 1.200 kuna potpora koje bi se isplaćivale kroz šest rata. Za umirovljenike koji imaju mirovinu između 1.500 i 2.000 kuna potpora bi bila 1.000 kuna s isplatom kroz 5 rata. Za one s mirovinom između 2.000 i 3.000 kuna potpora iznosi 600 kuna isplativa u tri rate te za one do 4.000 kuna mirovinom potpora bi bila 400 kuna i isplatila bi se u dvije rate.

'Nejasan odgovor HDZ-ove Vlade'

Kako je istaknula Antolić Vupora, osim hitne strategije o načinu ublažavanja posljedica ovih cjenovnih udara, Vlada Republike Hrvatske mora donijeti i reforme ključnih politika s ciljem smanjena prehrambene i energetske ovisnosti o uvozu. Osim uvođenja inflatornog dodatka za umirovljenike, SDP traži i energetske vaučere i jednokratnu pomoć za socijalne skupine i ugrožene građane. Za poduzetnike traže oslobađanje od plaćanje naknada i parafiskalnih nameta te smanjenje PDV-a na povrće i ulja na 5 posto.

- HDZ-ova Vlada na ove ogromne udare na džepove naših građana nudi vrlo nejasan odgovor i najavljuje donošenje mjera tek krajem veljače što je neprihvatljivo. Velik broj naših građana već ovako teško živi, a divljanje cijena dodatno pogoršava njihov položaj u društvu - rekla je. 

Komentari