izlaganje u saboru

Antolić Vupora: SDP ima rješenja kojima može pomoći mladim obiteljima da lakše dođu do svog doma

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 15.10.2022. 10:00

Zadnja izmjena: 15.10.2022. 10:00

Na probleme koji se tiču divljanja cijena nekretnina za veliki broj mladih obitelji upozorila je saborska zastupnica i predsjednica Županijske organizacije SDP-a Varaždinske županije, Barbara Antolić Vupora, prilikom rasprave u Hrvatskom saboru oko Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o stambenom potrošačkom kreditiranju.

Antolić Vupora jasno je ocrtala i pojasnila o kakvom se velikom problemu radi za veliki broj obitelji:

- Zbog divljanja cijena nekretnina, zbog inflacije i postojanja poreza na nekretnine te zbog modela poticane stanogradnje APN, mnogi naši građani ne mogu si priuštiti ono minimalno, a to je stan ili kuću za normalan život. S druge strane, onima koji već imaju kredit, prijeti im povećanje kamatnih stopa - pojasnila je Antolić Vupora.

Naglasila je kako su posebice pogođeni mladi jer uz ovako visoko cijene nekretnina teško da će netko imati kreditnu sposobnost. Nadalje, strelovit rast nekretnina pogađa i studente jer je najamnina također skočila, a mjesta u studentskim domovima nema dovoljno.

-Vlada je pustila tržište da divlja i jednostavno nije im stalo za građane. Nažalost, Vladi Andreja Plenkovića je isto spavali građani u šatorima, kontejnerima ili u svojim domovima - kratko je kazala saborska zastupnica dodajući da će SDP posvetiti posebnu pažnju politici stanovanja kako bi svi građani ove zemlje, a posebno mladi, mogli lakše doći do svog doma - završila je Antolić Vupora.

Ispred SDP-a najavila je neka od rješenja poput novih modela društvene stanogradnje te poticaja za lakšu otplatu kredita.

Podsjetila je i na činjenicu da je SDP-ova Vlada pomogla zaduženim građanima u švicarcima koji su se našli u dužničkom ropstvu. Ujedno je uputila apel prema Vladi da sustavno riješi problem konvertiranih kredita desetina tisuća građana ako odluka na Vrhovnom sudu ne bude povoljna za dužnike.

Komentari