konferencija za medije

Antolić Vupora: Tražim hitnu izmjenu štetnog Zakona o sjemenu

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 29.03.2021. 18:26

Zadnja izmjena: 29.03.2021. 18:35

Saborska zastupnica i kandidatkinja SDP -a za županicu Varaždinske županije, Barbara Antolić Vupora, te čelnici općina Petrijanec i Maruševec, Željko Posavec i Mario Klapša održali su  konferenciju za novinare o novom Zakonu o sjemenu.

Kako su naveli, štetan zakon za poljoprivrednike donesen je u petak u Saboru "zahvaljujući", kako je rečeno na presici, i "trojici zastupnika HDZ- a iz Varaždinske županije te Reformistima i HNS-u".  

- Tražem hitnu izmjenu Zakona o sjemenu jer poljoprivredna politika, a posebno proizvodnja sjemena, pitanje je nacionalne sigurnosti s kojim se ne smije eksperimentirati. Zakon je štetan jer umjesto da čuvamo naše autohtono sjeme, stotinama tisuća ljudi na selu nameću se novi troškovi zbog dorade tog sjemena - rekla je Antolić Vupora te naglasila kako je dorada sjemena donosi nove troškove proizvođaču.

Kako je dodala, mali poljoprivrednici strahuju da zbog novog zakona neće moći proizvoditi sjeme. - Ovo je nepovratni put zatiranja proizvodnje možda i većeg dijela vlastitog sjemena. Ukoliko će se proizvođači držati zakona, možemo zaboraviti na papriku roga za ajvar. Najgora posljedica ovog zakona je da se proizvođače koji siju necertificirano sjeme, gura u sivu zonu - zaključila je saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora i dodala da je ovim zakonom u Varaždinskoj županiji izravno pogođeno preko 8 tisuća OPG - ova.

Komentari